Apeldoorn start groot project voor energiebesparing dankzij subsidie uit Den Haag

Foto: Pixabay

De gemeente Apeldoorn gaat huiseigenaren helpen om energie te besparen.

Verschillende acties

Samen met het Regionaal Energieloket, energiecoöperatie deA en Energiek Apeldoorn organiseert de gemeente daarvoor dit jaar diverse acties. Zo startte op 30 april in de Maten een gratis energie adviesactie en maken huiseigenaren na de zomer kans op een cadeaubon waarmee ze gratis energiebesparende producten kunnen bestellen. Maar er is nog veel meer.

1,7 miljoen

De Rijksoverheid heeft in 2020 extra geld gereserveerd voor gemeenten die huiseigenaren willen helpen met energiebesparing en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. Gemeente Apeldoorn ontvangt een rijkssubsidie van bijna 1,7 miljoen euro voor een pakket aan concrete maatregelen en activiteiten om huiseigenaren op weg te helpen naar een aardgasvrije toekomst. Dit pakket omvat:

  • Gratis energieadviezen aan de hand van voorbeeldwoningen in verschillende wijken
  • Cadeaubonnen voor gratis energiebesparende producten
  • Zonnepanelen inkoopactie voor heel Apeldoorn
  • Isolatie inkoopactie
  • Inzet van energieconciërges die helpen met energiebesparing
  • Webinars en informatiebijeenkomsten met tips over energiebesparing

Wethouder Maarten van Vierssen: “We zijn heel blij met de subsidie van het Rijk. Veel mensen zijn in deze tijd aan het klussen geslagen in huis of denken erover om dat te doen. Met deze praktische ondersteuning kunnen woningeigenaren aan de slag met het verduurzamen van hun huis. Niet alleen goed voor het klimaat, maar ook nog eens voor de portemonnee.” Bovenstaande activiteiten worden in 2020 en in het eerste kwartaal van 2021 uitgevoerd.

Start ‘Buurtactie Energiezuinig Wonen’ in de Maten

De eerste activiteit is de ‘Buurtactie Energiezuinig Wonen’. Met deze buurtactie krijgen inwoners een energieadvies, zodat ze direct met hun woning aan de slag kunnen.
Bewoners in Matenhoeve, Matenveld en Matenhorst ontvangen rond 30 april een brief met uitnodiging om zich aan te melden als voorbeeldwoning. In dit gebied komt een aantal woningtypen veel voor. Uit de aanmeldingen wordt voor elk woningtype één huis als voorbeeldwoning gekozen, bijvoorbeeld een hoekwoning uit de jaren ‘70. De eigenaar van de voorbeeldwoning ontvangt een gratis energieadvies. Hierin staan de slimste stappen om energie te besparen en het huis klaar te maken voor een aardgasvrije toekomst. De gemeente betaalt de kosten van de energieadviezen. Deze bedragen normaal rond de 400 euro wanneer een adviesbureau ze opstelt.

Buurt profiteert mee

Niet alleen de woningeigenaar heeft wat aan het advies, maar ook de buurt profiteert mee.  De energieadviezen worden namelijk zo geschreven dat ze ook nuttig zijn voor eigenaren met hetzelfde woningtype of uit dezelfde bouwperiode. Zij kunnen de anonieme energieadviezen straks (zonder persoonlijke gegevens) opvragen via de website van het Regionaal Energieloket. Eind juni volgt er een informatiebijeenkomst via internet met een presentatie voor alle bewoners van de Maten. Na de Maten wordt deze buurtactie gedurende  het jaar herhaald in 16 andere wijken, inclusief enkele dorpen.

Meer informatie

Meer informatie en een overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van Energiek Apeldoorn

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.