Fitnesscentra en fitnessbranche vinden sluiting tot september onacceptabel

Foto: ©Bodyworld Fitnesscentrum

Fitnessbrancheorganisatie NL Actief vindt het “onacceptabel” dat het kabinet besloten heeft sportscholen tot 1 september gesloten te houden in verband met het coronavirus. Dat maakte de branchevereniging woensdag bekend in een verklaring.

RIVM-maatregelen in veel gevallen wel toepasbaar in fitnesscentra

Volgens NL Actief zijn de argumenten die het kabinet gebruikt om versoepeling uit te stellen, zoals het niet kunnen handhaven van anderhalve meter afstand, niet van toepassing op de fitnessbranche. Het verbaast de brancheorganisatie bovendien dat premier Mark Rutte woensdag aangaf in gesprek te willen met de fitness-sector over mogelijke versoepeling van de maatregelen voor 1 september. NL Actief stelt dat de afgelopen weken er juist al “veelvuldig overleg” is geweest met de betrokken ministeries en het RIVM.

Niet bij laten zitten

“We laten het niet over onze kant gaan dat onze branche tot 1 september gesloten moet blijven. Het kabinet laat zo 4000 ondernemers en ruim 3 miljoen Nederlanders in de kou staan”, aldus NL Actief. “We zullen als branchevereniging samen met het hele netwerk in onze sector dan ook alle registers opentrekken om dit besluit aan te vechten. Daarnaast eisen we dat er een nieuwe compensatieregeling komt voor de ondernemers en zzp’ers in onze sector.”

Genegeerd voelen

De Vereniging Exclusieve Sportcentra voelt zich genegeerd omdat fitnesscentra van het kabinet hun deuren dicht moeten houden tot 1 september. De organisatie, waarbij meer dan honderd sportcentra in Nederland en Vlaanderen zijn aangesloten, benadrukt onlangs nog een oproep te hebben gedaan om de branche te heropenen. Volgens voorzitter Han de Hair is zijn sector juist klaar om gereguleerd en gedoseerd zijn deuren te openen, met inachtneming van veiligheidsmaatregelen. Hij stelt dat de waarde en het nut van de fitnessbranche met betrekking tot de preventie tegen gezondheidsrisico’s nu schromelijk worden onderschat.

Keuzes onbegrijpelijk

“Drie miljoen fitnessbeoefenaren krijgen tot 1 september geen toegang tot hun lokale sportschool. Voor clubleden en voor ondernemers is er geen uitzicht om samen te werken aan leefstijlverbetering en ziektepreventie.” De Hair wil het hier niet bij laten zitten en met de branche in actie komen. Aan wat voor acties hij denkt, laat hij in het midden. “Er is sprake van willekeur, want hoe valt het te verklaren dat grote concentraties mensen nu overal worden getolereerd, terwijl de vitaliteitsmotor van Nederland op slot blijft? Dat het middel erger is dan de kwaal zal pas blijken als het veel en veel te laat is.”

Het bericht ‘Fitnessbranche vindt sluiting tot september onacceptabel’ en ‘Fitnesscentra voelen zich genegeerd door kabinet’ verschenen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.