Preventieve bestrijding eikenprocessierups heeft afgelopen weken plaatsgevonden

Foto: Wikimedia/Sarefo

De afgelopen weken is de gemeente druk geweest met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups.

Gecombineerde preventieve bestrijding

Eiken worden behandeld met Xentari. Rupsen eten van het blad en kunnen zich daarna niet verder ontwikkelen. Om ervoor te zorgen dat ze zo min mogelijk bestrijdingsmiddel hoeven te gebruiken, passen ze ook andere manieren toe om de rups een halt toe te roepen, zoals bloemrijke bermen en het ophangen van nestkastjes, waardoor er meer mezen komen.

Bestrijding écht nodig

De haren van de eikenprocessierups kunnen echter ernstige allergische reacties veroorzaken. Vanuit het belang van de volksgezondheid behandelen ze daarom plekken waar het echt nodig is met Xentari. Ze maken steeds een zorgvuldige afweging tussen het belang van de volksgezondheid en de gevolgen voor het milieu. Drukbezochte plekken, cijfers van vorig jaar en het risico voor de natuur zijn daarbij drie belangrijke argumenten. Ecologen en beheerders werken aan een tienjarenplan voor ecologische bestrijding van de eikenprocessierups, met als doel het herstel van de ecologische balans en toename van de natuurlijke vijanden voor de rups. De gemeenten neemt de kritiek op het gebruik van Xentari zeer serieus. Een alternatieve aanpak, waarbij de natuur uiteindelijk zelf ingrijpt in het probleem, doordat er voldoende natuurlijke vijanden voor de rups zijn, krijgen ze helaas niet op korte termijn voor elkaar.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.