Stinkende bakken voorkomen met een paar simpele tips

Foto: pixabay

In een warme periode kan uw GFT- of restafvalcontainer gaan stinken. De stank ontstaat doordat een hoge temperatuur het rottingsproces versneld. Hieronder vindt u enkele tips om stank te voorkomen. Ons afval is waardevol: het meeste van wat wij dagelijks weggooien kan opnieuw gebruikt worden, behalve als het bij het restafval terecht komt. Door uw groente-, fruit- en tuinafval gescheiden aan te bieden, levert u de grondstoffen voor compost en groene stroom. GFT-afval is te kostbaar om zomaar weg te gooien!

Tips tegen stinkende bakken

Maar in een warme periode kan uw vuilcontainer gaan stinken. De stank ontstaat bijvoorbeeld doordat het natte GFT-afval gaat rotten. Bij een hoge temperatuur versnelt dit rottingsproces. Wilt u stank voorkomen? Hieronder vindt u enkele tips:

  • Plaats de container niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het afval en daardoor geuroverlast.
  • Een stukje krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. In plaats van een krant kunt u ook droog GFT-afval op de bodem van de GFT container leggen. Uw container blijft dan ook schoon.
  • Wikkel eiwitrijk voedsel, zoals vlees of visresten, eerst in een krant of een stukje keukenrol. U kunt ook een biologisch afbreekbaar zakje gebruiken. Dergelijke zakjes zijn verkrijgbaar bij de supermarkt.
  • Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de vuilcontainer leeg achter of vraag buren de container aan de weg te zetten op de dag dat het afval wordt opgehaald.
  • Zet de deksel van de GFT container op een kier. Hierdoor wordt de luchtcirculatie op gang gebracht waardoor anaerobe bacteriën (deze bacteriën gebruiken geen zuurstof) minder kans krijgen om het rottingsproces dat de stank veroorzaakt op gang te brengen.
  • Vliegjes zijn te voorkomen door vers keukenafval af te dekken met bijvoorbeeld gras, blad, fijne houtsnippers of compost.
  • Laat het GFT-afval eerst uitlekken of drogen alvorens het in de GFT container te doen (bijvoorbeeld in een lekbakje op het aanrecht). Vooral vocht zorgt voor stinkende bakken.
  • Meer informatie over afval scheiden vindt u op de website van de gemeente.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen