Hittegolf ligt op de loer de komende dagen

Foto: Pixabay

Sinds 1901 heeft het KNMI 28 landelijke hittegolven gemeten. De kans is groot dat we deze week te maken krijgen met de eerste landelijke hittegolf van 2020.

Vijfde landelijke hittegolf in drie jaar tijd op komst

In 2018 en in 2019 waren er in allebei de jaren twee hittegolven. Dit jaar hadden we er bijna één te pakken in mei. Als de hittegolf deze week dan ook echt plaatsvindt dan is het de 5e in drie jaar tijd. De laatste hittegolf voor 2018 was in 2015. We hebben het over een hittegolf als het in de Bilt, het zenuwcentrum van het KNMI, vijf dagen achter elkaar boven de 25°C uitkomt, waarvan er minimaal 3 boven de 30°C uitkomen.

Tips en tricks voor de hete dagen

Mooi weer als je thuis bent deze vakantie of op vakantie bent in Nederland, vinden de meeste mensen fijn. Maar extreme hitte is een stuk minder prettig. Voor de risicogroepen, zoals senioren, kinderen en chronisch zieken, kan deze warmte zelfs voor ernstige gezondheidsklachten zorgen. Hoe worden de komende dagen wat comfortabeler wat betreft de warmte?

  • Laat alle ramen, deuren en gordijnen overdag zo veel mogelijk dicht en doe het zonnescherm naar beneden. Waait het? Dan kun je juist overwegen om voor tocht te zorgen en ramen of deuren tegen elkaar open te zetten.
  • Zet je een ventilator aan, plaats deze dan bij het raam zodat de frisse lucht naar binnen wordt geblazen. Of zet een aantal flessen met bevroren water voor de ventilator. Hierdoor is de lucht die de ventilator verspreidt koeler.
  • Warmte stijgt naar boven. Beneden is het dus vaak koeler dan boven in de woning. Slaap je boven, dan kun je overwegen om tijdelijk beneden te gaan slapen.
  • Drink genoeg water. Ten minste twee liter per dag. Ga je de deur uit? Zorg er dan voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.
  • Beperk fysieke inspanning tot de koelere momenten van de dag.
  • Neem geen koude, maar een lauwe douche als je het echt heel heet hebt. Een koude douche vernauwt de bloedvaten, waardoor de warmte minder goed afgevoerd kan worden. De overgang van een lauwe douche naar warm weer is minder extreem.
  • Ga met je voeten in een teiltje met koud water zitten of houd je polsen onder de koude kraan. Op je voeten en polsen zit de hoogste concentratie van poriën, waardoor je via deze plekken gemakkelijk veel warmte kwijtraakt. Door deze plekken te koelen, gaat je hele lichaamstemperatuur (tijdelijk) omlaag.
  • Gebruik je de auto met dit warme weer, maar heb je geen airco? Zet meerdere ramen open. Zo kan het goed doortochten.
  • Hitte kan ook zorgen voor oververhitting van de motor. Check daarom voor de zekerheid het olie- en koelvloeistofpeil.
  • Let op jezelf en elkaar!

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.