Inventarisatie en kwaliteit van jong erfgoed Apeldoorn in kaart gebracht

Foto: Google Street View

Gemeente Apeldoorn roept de hulp van inwoners in bij de inventarisatie van het jonge erfgoed (1970-1990) van Apeldoorn.

Inventarisatie jong erfgoed

Deze inventarisatie leidt aan het einde van het jaar tot een waardevolle aanvulling op de ‘collectie Apeldoorn’ – waartoe ook de pronkstukken als Paleis Het Loo en Radio Kootwijk behoren – die het verhaal van Apeldoorn vertelt. De gemeente gaat volgend jaar bekijken of de ‘collectie 1970-1990’ ook een monumentale status krijgt.

Geef het door!

Kent u dus een sprekend, opvallend of bijzonder voorbeeld van jong erfgoed bij u in de buurt? Hebben bepaalde gebouwen, buurten of parken in Apeldoorn of het buitengebied uit deze tijd voor u herinneringswaarde? Of vindt u juist een bepaald gebouw heel lelijk? U kunt het ons laten weten via [email protected]. Suggesties kunt u tot en met 30 september 2020 indienen.

Het jongste erfgoed in Apeldoorn

Wie kent ze niet, Centraal Beheer of het Stadhuis? Iconische gebouwen die niet meer weg te denken zijn uit Apeldoorn. Beide gebouwen markeren het begin en het einde van de periode 1970-1990. In deze tijd, ook wel ‘Post 65’ genoemd, is het jonge erfgoed van Apeldoorn gebouwd. De gemeente Apeldoorn wil dit jonge erfgoed in kaart brengen en de kwaliteit ervan bepalen. Dit doen we om te voorkomen dat in de toekomst waardevol jong erfgoed wordt gesloopt of rigoureus verbouwd.

Woonerven en zitkuilen

Bijna een kwart van alle bebouwing in Apeldoorn werd na 1970 gebouwd. Het was de tijd van woonerven en zitkuilen, het experiment, de menselijke schaal en speels vormgegeven gevels. In de zeventiger jaren werd Apeldoorn door het Rijk aangewezen als ‘tweede schrijftafel’ van Nederland waardoor o.a. de Belastingdienst en het Kadaster naar Apeldoorn kwamen. De stad mocht groeien: in 1972 werden de eerste woningen van de Maten gebouwd, een wijk die zou uitgroeien tot de grootste bloemkoolwijk van Nederland.

Behalve het Stadhuis en het pand van Centraal Beheer is in Apeldoorn nog veel meer gebouwd (en aangelegd) dat het gedachtengoed van deze bijzondere periode representeert. Gemeente Apeldoorn is erg benieuwd welke architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur uit de periode 1970-1990 volgens u bij de ‘Collectie Apeldoorn’ hoort. Kijk ook op www.apeldoorn.nl/post65

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.