Persconferentie Rutte en de Jonge naar aanleiding van lokale uitbraken coronabesmettingen

Foto: Pixabay

De Nederlandse corona-aanpak is erop gericht het virus maximaal onder controle te krijgen, de zorg niet te overbelasten en kwetsbare mensen in de samenleving te beschermen. Dit kwam naar voren in de persconferentie van woensdag 6 augustus.

Persconferentie en basisregels

In de aanloop naar de zomerperiode is gezien hoe belangrijk het is als de maatregelen worden geaccepteerd en nageleefd. De besmettingen liepen terug en hierdoor konden er geleidelijk aan de maatregelen worden versoepeld.

Veel mensen leven de basisregels na. Maar er zijn ook heel veel mensen die dit niet doen. Dat is te zien in de recente uitbraken. Volgens het landsbestuur is het zaak om weer met elkaar het tij te keren, anders ziet dreigt de kans dat er geen grip meer is op de verspreiding van het coronavirus. En dat is volgens de overheid zonde want er juist zoveel winst behaald de afgelopen maanden.

Daarom steunt de overheid ook lokale bestuurders om hun bevoegdheden in te zetten om het corona-virus onder controle te krijgen en zijn enkele landelijke maatregelen verscherpen. Dat kan betekenen dat er lokaal extra maatregelen kunnen worden opgelegd, bovenop de landelijke geldende maatregelen.persconferentie

Onderwijs introductietijd

Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard.
Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22:00 en er wordt geen alcohol gedronken.

De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.

Horeca reserveren met naam en toenaam

De horeca gaat voor binnen én buiten, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck en het toekennen van een vaste zitplaats (placering) aan een tafel of aan de bar. Daarnaast worden alle bezoekers gevraagd zich te registreren. Bezoekers laten naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

Bij constatering van bronbesmetting door GGD, leggen voorzitters veiligheidsregio een sluiting van max. 14 dagen van recreatieve instellingen (zoals bioscopen, horecaondernemingen, pretparken, theater, musea, enz.) op.

Testsstraat

In eerste instantie op Schiphol, maar later ook op andere locaties, zal een teststraat worden ingericht voor reizigers uit risicogebieden. Bij aankomst laten reizigers zich testen en zij gaan thuis in quarantaine. Wie zich niet laat testen bij aankomst, gaat 14 dagen in thuisquarantaine.

Meer mogelijkheden

De voorzitters van de veiligheidsregio’s hebben mogelijkheden om brandhaarden van het coronavirus te voorkomen en onder controle te krijgen. Deze lokale en regionale maatregelen richten zich op de naleving van de basisregels en op het voorkomen van drukte zodat het virus zich niet verder verspreidt.

De Veiligheidsregio’s kunnen bijvoorbeeld overgaan tot:

  • De openingstijden van de horeca beperken
  • Gedragsmaatregelen invoeren zoals mondkapjesplicht op buitenlocaties
  • Locaties zoals een park of winkelcentrum sluiten
  • Parkeergelegenheden afsluiten, zoals een parkeerplaats bij het strand of stadscentrum
  • Publieks- en verkeersstromen in goede banen leiden op drukke plekken
  • Handhaven van de basisregels en toezien op de naleving van afspraken binnen sectoren
  • Grootschalige samenkomsten verbieden zoals publiek uit een voetbalstadion of bij trainingen weren

Zij zullen ook weer strenger gaan handhaven als dit nodig blijkt.

Grip op het virus

Het belangrijkste vinden Rutte en de Jongen dat we met zijn allen weer grip op het virus krijgen. Het is cruciaal dat we 1,5 meter afstand tot anderen houden en de basisregels volgen. Ook thuis. Juist thuis. Houd rekening met het aantal gasten dat u thuis kunt ontvangen op 1,5 meter. Heb je visite? Zorg dat uw gasten zich aan de hygiëne-maatregelen kunnen houden. Geen omhelzingen, niet naast elkaar op de bank. Juist in de thuissituatie blijken veel mensen besmet te raken.

En verder blijft ook gelden dat iedereen thuis blijft bij klachten en zich laat testen. Daarmee kan het allergrootste deel van de besmettingen worden voorkomen. Bij een positieve testuitslag volgt dan bron- en contactonderzoek. Daarmee is voor de toekomst het zicht op de verspreiding van het virus in beeld. En kan er snel en gericht bijgestuurd worden en de verspreiding van het virus worden tegen gegaan, daar waar het virus oplaait.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.