Helikopters van Defensie vliegen de komende 3 weken weer rond tijdens oefeningen

Foto: Pixabay

Helikopters van het Defensie Helikopter Commando van de Koninklijke Luchtmacht oefenen van 17 augustus tot en met 4 september in Nederland tijdens oefening HOT.

3 weken oefenen

Van 17 augustus t/m 4 september oefenen militaire helikopters van het Defensie Helikopter Commando (hierna: DHC) van de Koninklijke luchtmacht op verschillende zandvlaktes binnen de gemeenten Amersfoort, Apeldoorn, Barneveld, Elburg, Epe, Harderwijk, Leusden, Meppel, Nunspeet, Oirschot, Soest, Steenwijkerland, Westerveld en Zeist (mogelijk extra: Weert). Samen met gevechtseenheden van de Luchtmobiele Brigade, Koninklijke Landmacht trainen de helikopters procedures en landingen tijdens oefening HOT om te kunnen opereren in zware klimaatomstandigheden.

Brown-Out

Tijdens deze oefening trainen Chinook en Cougar-transporthelikopters ‘brown-out’ landingen. Brown-out is een grote zandwolk die ontstaat door een landende helikopter. Deze landingsprocedure vergt uiterste precisie en nauwkeurigheid van vliegers, omdat het zicht beperkt is en deels ontnomen wordt. Deze procedures trainen ze overdag (week 34 en 35), maar ook in de avond bij duister (week 36).

Normaal in Zuid-Europa

De oefening vindt normaal gesproken plaats in het zuiden van Europa, waar de oefencondities warmte en zand/stof optimaal zijn. Door COVID-maatregelen kunnen essentiële trainingen voor helikopterbemanningen op dit moment niet plaatsvinden op de gebruikelijke locaties in het buitenland. Militaire helikopters trainen om deze reden meer dan normaal in eigen land. Zo behouden vliegers hun vaardigheden en licenties. Defensie oefent in heel Nederland om ook in COVID-19-tijden gereed te zijn voor haar grondwettelijke taak.

Informatie en meldingen vliegbewegingen

Alle vluchten worden zorgvuldig voorbereid. Essentieel voor alle vliegende eenheden van Defensie, maar ook voor de omgevingen waarin Defensie oefent. Defensie spreidt vliegbewegingen zoveel als mogelijk over de diverse oefengebieden in Nederland om het geluid en belasting voor de leefomgeving te spreiden. Operationele maar ook klimatologische omstandigheden kunnen er voor zorgen dat oefeningen anders verlopen dan vooraf aangekondigd.

Overlast/hinder

Het kan zijn dat er toch overlast / hinder wordt ondervonden. Geluidshindermeldingen kunt u indienen via het online klachtenformulier. Op luchtmacht.nl/vliegbewegingen leest u meer informatie over vliegbewegingen en trainingen. Voor actuele vliegbewegingen over helikopters kunt u ons ook volgen via twitter: @dhcluchtmacht @Kon_Luchtmacht

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.