Doe jij mee met het testen van de app Coronamelder?

Foto: Coronamelder

Het coronavirus is er nog steeds, ook in Gelderland. De CoronaMelder app gaat helpen bij de bestrijding van het virus.

Downloaden en meedoen

Deze app wordt in GGD-regio’s Noord- en Oost-Gelderland vanaf 17 augustus getest. Inwoners van deze regio’s kunnen meedoen aan deze praktijktest. Ga naar de appstore op je telefoon, download de CoronaMelder app en help te testen hoe CoronaMelder werkt.

Ruim 400.000 gebruikers voor CoronaMelder

De nieuwe app CoronaMelder, die sinds zondagavond beschikbaar is, heeft inmiddels ruim 431.000 gebruikers. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Iedereen in Nederland kan de app alvast installeren via de Play Store (voor Android-telefoons) en de App Store voor iPhones. De app wordt momenteel getest door de gezondheidsdiensten in de regio’s Twente, Drenthe, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Gelderland-Zuid. Op 1 september moet de app landelijk gaan werken.

En dan?

De CoronaMelder werkt via bluetooth en waarschuwt mensen die in de veertien dagen daarvoor ongeveer 15 minuten lang in de nabijheid zijn geweest van iemand die positief is getest op het coronavirus. Dat kunnen bijvoorbeeld medereizigers zijn in het openbaar vervoer of bezoekers van restaurants. Zo kan verdere besmetting nog beter in de gaten worden gehouden en worden bestreden, is de hoop. Gebruik van de app is vrijwillig. Informatie van en over de gebruikers wordt ook niet opgeslagen.

Wat is de CoronaMelder app?

CoronaMelder is een app op je telefoon. Ben je minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben? En heeft deze persoon de CoronaMelder app? Dan krijg je als deze persoon zijn codes met de GGD deelt een melding. Je krijgt het advies thuis te blijven en je 7 dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als je geen klachten hebt. Krijg je geen melding? Dan hoef je niets te doen.

Hoe doe ik mee aan de praktijktest?

Inwoners en bezoekers van Noord- en Oost-Gelderland kunnen vanaf 17 augustus eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. Dit doe je zo:

  • Download de app. Als je een Android-telefoon hebt, vind je de app in de Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store
  • Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat je toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als je besmettingsgevaar hebt gelopen.
  • Ook is het belangrijk dat je je bluetooth aanzet én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent geweest.
  • Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kun je deze app blijven gebruiken.

Vind je het installeren van de app lastig? Vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Of neem contact op met de helpdesk via 0800 1280. Daar kun je ook terecht met technische vragen over de app.

Waarom meedoen?

Alleen als nieuwe besmettingen met het coronavirus snel worden ontdekt, kunnen we elkaar beschermen. CoronaMelder helpt hierbij. Tijdens de praktijktest wordt gekeken hoe CoronaMelder werkt in aanvulling op het reguliere bron- en contactonderzoek van de GGD. Ook wordt onderzocht of de app goed aansluit op het werkproces van de GGD’en. CoronaMelder geeft geen meldingen over besmettingen in de buurt. Daarom blijft het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden en vaak je handen te wassen.

5 weetjes over CoronaMelder

  1. De app is nog in ontwikkeling. Eind augustus wordt beslist of de app er komt.
  2. Het gebruik van de app is vrijwillig. Niemand mag je verplichten de app te gebruiken.
  3. CoronaMelder werkt met bluetooth, niet met locatiegegevens (GPS). De app weet dus niet waar je bent en kan je niet volgen.
  4. In de app vul je geen persoonsgegevens zoals je naam of telefoonnummer in.
  5. CoronaMelder geeft geen meldingen over besmettingen in de buurt. Daarom blijft het belangrijk om 1,5 meter afstand te houden en vaak je handen te wassen.

Meer weten?

Lees meer over CoronaMelder op www.coronamelder.nl of www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.