Fietsafstand van huis tot basisschool is in Apeldoorn 600 meter

Foto: Pixabay

De afstand tot de dichtstbijzijnde basisschool op de fiets is 0,6 kilometer, 100 meter minder dan met de auto. Apeldoorn zit precies op dat landelijke gemiddelde, zo heeft het CBS becijferd op basis van gegevens van de Fietsersbond.

Fietsafstand tegenover auto-afstand

In Rheden is die afstand 500 meter en bij de buren in Voorst 900 meter. In de Utrechtse gemeente Eemnes is het verschil tussen fiets en auto het grootst, met 400 meter in het voordeel van de fiets. Op wijkniveau zijn de verschillen tussen de afstand met de fiets en auto het grootst in Lelystad. In de Nabijheidsstatistiek wordt de gemiddelde afstand met de auto berekend tussen woningen en voorzieningen zoals huisartsen, bibliotheken en scholen. Dankzij een nieuwe samenwerking tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek en de Fietsersbond zijn dergelijke berekeningen sinds kort ook mogelijk voor fietsroutes.

Leerlingen te voet of op de fiets

Veilig Verkeer Nederland stimuleert schoolgaande kinderen van de basisschool te voet of op de fiets naar school te komen en pleit voor een autoluwe, of nog liever autovrije schoolomgeving. Ook de Fietsersbond zet zich in voor een fietsveilige omgeving voor basisschoolkinderen. De gemiddelde fietsafstand per gemeente ligt tussen 400 meter (in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Urk en Schiedam) en anderhalve kilometer in Baarle-Nassau. Het bericht Gemiddelde fietsafstand tot dichtstbijzijnde basisschool 600 meter verscheen eerst op Zaanstad.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.