Kabinet bespreekt beperking nieuwe noodsteun aan bedrijven

Het kabinet wil het nieuwe steunpakket voor bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen, volgens bronnen verder beperken. De voorstellen worden woensdag binnen de coalitie en met vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers besproken.

Loonsteun duurt langer

De loonsteun voor bedrijven (NOW) zou wel langer gaan duren; tot 1 juli volgend jaar. Tussentijds zal wel worden gekeken of de regeling moet worden aangepast. Bedrijven komen voor deze regeling in aanmerking als ze 20 procent omzetverlies hebben. Dat zou 30 procent worden, aldus het AD. Dan wordt nu nog 90 procent van de loonkosten vergoed, maar dat zou volgens de krant stapsgewijs worden teruggebracht naar 60 procent. Ook zouden ondernemers sneller medewerkers moeten kunnen ontslaan.

Nieuwe noodsteun kabinet

Ingewijden herkennen deze voorstellen, maar waarschuwen ook dat er nog veranderingen in kunnen worden aangebracht. Het nieuwe pakket moet op 1 oktober beschikbaar komen. Het moet vooral de zwaarst getroffen sectoren helpen zoals de evenementenbranche, cultuur en horeca. Ook de steunregeling voor zzp’ers (Tozo) wordt verlengd, net als de tegemoetkomingsregeling voor vaste lasten (TVL) voor mkb-bedrijven.

Nummer 3

Het wordt het derde steunpakket voor het bedrijfsleven. Voor de eerste NOW-regeling werd tot eind juni zo’n 8 miljard euro aan voorschotten uitbetaald aan werkgevers. De tweede NOW-regeling geldt tot eind september. Daarvoor werden de voorwaarden al aangescherpt. Sinds begin juli is bijna 1,5 miljard euro uitgekeerd voor deze NOW 2.0, meldde uitkeringsinstantie UWV deze week. De hoop is dat de ministerraad vrijdag het groene licht kan geven voor het derde steunpakket. Het bericht ‘Kabinet beperkt nieuwe noodsteun aan bedrijven’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.