Veertig procent Nederlanders wil afvallen vanwege corona-risico’s

Foto: Pixabay

De berichten dat corona-patiënten met overgewicht vaker op de IC belanden en een hoger overlijdensrisico hebben, zijn voor veertig procent van de Nederlanders aanleiding af te vallen. Dat blijkt uit een onderzoek van Happy Weight. Meer vrouwen (44%) dan mannen (36%) willen vanwege corona afvallen.

Meer dan driekwart

Van de corona-patiënten die op een IC zijn behandeld, had 77 procent overgewicht. Overgewicht geeft 44 procent meer kans te overlijden aan corona. Bij ernstige obesitas loopt dit percentage op tot bijna tachtig procent. “Dergelijke berichten zijn voor veel mensen aanleiding iets te doen aan hun gewicht”, vertelt Stan van Eck van Happy Weight. “Uit ons onderzoek blijkt dat bijna dertig procent nu bezig is om af te vallen of al afgevallen is vanwege de corona-risico’s. Ruim tien procent is vast van plan nu werk te maken van het aanpakken van hun overgewicht.”

Tussendoortjes boosdoener

“Het is de tweede keer dat we een onderzoek hebben gedaan naar de relatie tussen corona en gewicht. In vergelijking met ons eerste onderzoek zijn veel mensen nu nog weer zwaarder geworden”, vertelt Van Eck die voor Happy Weight leefstijlprogramma’s ontwikkelt.
Het eerste onderzoek werd in april gehouden, een maand na de invoering van de intelligente lockdown. “De helft van alle Nederlanders is sinds het uitbreken van de coronacrisis aangekomen. Dat was in april zo en is nu nog steeds zo. Het aantal kilo’s per persoon is wel toegenomen. Destijds was bijvoorbeeld 3,5 procent van de mensen drie tot vijf kilo aangekomen. Ondertussen is dat percentage doorgestegen naar tien procent. En waar in april 1,2 procent meer dan vijf kilo was aangekomen, ligt dat percentage nu op vier procent.”
“De coronakilo’s worden vooral veroorzaakt door tussendoortjes”, vertelt Van Eck. “Zoete tussendoortjes als koek en snoep, maar ook hartige tussendoortjes als worst en kaas doen het extra goed in coronatijd.”

Sportschool

In Apeldoorn kunnen vrouwen prima terecht bij Curves Apeldoorn Noord als je wilt afvallen. De medewerkers van deze sportschool begeleiden je bij jouw doel om af te vallen. Ook voor andere doelen, bijvoorbeeld core, bootcamp of kracht en balans, kun je bij hen terecht. Het mooie van Curves is dat het 30 minuten fitness

Zelfstandig de strijd aan

In het onderzoek van Happy Weight is gevraagd wat mensen doen om af te vallen. Zeventig procent gaat zelfstandig de strijd met de kilo’s aan door minder te eten en/of meer te bewegen. Ook worden de sportschool, dieetboek, diëtist en cursusprogramma genoemd.
“Voor een blijvend gezond gewicht is het belangrijk het gedrag te veranderen. Het is niet makkelijk om dat zelf te doen”, nuanceert Van Eck de voornemens. “Positief is in ieder geval dat de coronarisico’s voor veel mensen een wake-up call zijn om iets aan hun overgewicht te doen.” Dit bericht verscheen het eerst op Roermond Nieuws

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.