Pas op met lachgas

De overheid vindt het belangrijk dat de jeugd gezond en veilig opgroeit. Een bedreiging daarvan is het gebruik van lachgas.

Terugdringen

De overheid wil daarom het gebruik van lachgas door jongeren terugdringen. En kan handhavend optreden tegen de aanwezigheid, verkoop en/of het gebruik van lachgas.pas op

Wat doet lachgas met je?

Het gebruik van lachgas is populair onder jongeren en volwassenen. Lachgas wordt in het uitgaansleven gebruikt. Ook is het populair onder 12- tot 18-jarigen. Op straat en hangplekken, bij thuisfeesten en op middelbare scholen en MBO’s en HBO’s. Bij inademing ontstaat een korte bewustzijnsdaling die lijkt op dronkenschap. Op het moment dat het je hersenen bereikt, voel je de effecten. Lachgas voel je vrijwel direct. Het effect duurt enkele minuten en zakt dan weg.

Welke risico’s levert lachgas op?

De inname van lachgas brengt risico’s met zich mee. Teveel lachgas en te weinig zuurstof kan leiden tot schade aan de hersenen. De inname van lachgas bij verkoudheid geeft extra druk op het hoofd met kans op het springen van het trommelvlies (met als gevolg: oorpijn of blijvende gehoorschade). Bij een chronisch gebruik van lachgas treedt een tekort aan vitamine B12 op. Dat kan leiden tot bloedarmoede en/of neurologische stoornissen. Ook kan er een dwarslaesie ontstaan.

Wat kun je als ouder doen?

Helaas zijn er geen signalen waaraan u kunt zien dat uw kind lachgas heeft gebruikt. Na een paar minuten is het uitgewerkt en ziet u niks bijzonders meer aan iemand. Maak lachgas daarom bespreekbaar, zeker als u zich zorgen maakt of denkt dat uw kind er nieuwsgierig naar is of zelfs lachgas gebruikt. Als ouder heeft u invloed! Wilt u tips om zo’n gesprek aan te gaan? Lees dan de folder van het Trimbos Instituut: www.trimbos.nl/lachgas. Meer weten over lachgas? Neem contact op met Tactus via 088 382 28 87 of kijk op www.tactus.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.