OMT-lid: bedenkingen of deze maatregelen voldoende zijn

Foto: Pixabay

Arts-microbioloog Jan Kluytmans van het Amphia Ziekenhuis in Breda heeft zijn twijfels.

OMT-lid heeft twijfel

Twijfels of de aangekondigde coronamaatregelen van het kabinet voldoende zullen zijn om het oplopende aantal besmettingen tegen te gaan. Volgens hem is het vooral een kwestie van gedrag bij de mensen. “Het is belangrijk dat we nu maatregelen nemen”, zegt Kluytmans in het praatprogramma Op1. “Ik heb wel bedenkingen of het wel voldoende zal zijn”, aldus Kluytmans die als lid van het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert.

Corona-moe

Hij zegt dat er “een vermoeidheid” is in de maatschappij om zich nog langer aan de coronamaatregelen te houden. “Het gaat vaak over gedrag”, zegt Kluytmans. Volgens hem gaat daarom een maatregel als het sluiten van de horeca om uiterlijk 22.00 uur niet ver genoeg. “Privé gebeurt er ook een heleboel. Moet je niet algemene maatregelen nemen, zoals in Antwerpen de avondklok?”, vraagt hij zich af. “Dat is een maatregel die ook die thuissituatie aanpakt.” Al noemt de arts-microbioloog het ook een “heel vergaande maatregel”.

Verdeeldheid in OMT

Een ander OMT-lid, Andreas Voss, zegt tegen de NOS dat een meerderheid van het team het beter had gevonden als de regionale aanpak van de coronacrisis helemaal was opgegeven ten faveure van landelijke maatregelen.

Volgens de hoogleraar infectiepreventie was men de afgelopen tijd binnen het OMT verdeeld over de kwestie, maar wilden de meeste leden landelijke maatregelen. Desondanks koos het kabinet er maandag voor om, naast enkele landelijke maatregelen, onderscheid te maken tussen verschillende regio’s.

Dringend advies mondkapjes

In vier veiligheidsregio’s geldt vanaf morgen het ‘dringende advies’ mondkapjes te dragen in publieke binnenruimtes. “Ik vind dat je dat landelijk had moeten doen en niet alleen in de grote steden”, stelt Voss. “Bovendien: welke grote steden? Nijmegen is niet genoemd. Daar zijn ook veel besmettingen.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.