Stoptober begint: tabak in neutrale pakjes, stations rookvrij

Foto: Pixabay

De maand oktober staat elk jaar in het teken van de strijd tegen roken. Tijdens ‘Stoptober’, dat donderdag weer begint, worden mensen aangemoedigd om hun laatste sigaret uit te drukken en geen nieuwe meer op te steken.

Stoptober

Stoptober wordt voor de zevende keer gehouden. De maand is een initiatief van KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland en Alliantie Nederland Rookvrij. Deelnemers worden via een app gestimuleerd het stoppen vol te houden, voor bedrijven is promotiemateriaal beschikbaar gemaakt om hun personeel van het roken af te helpen.

Ook fysiek

Ook op andere plekken wordt geprobeerd het roken terug te dringen. Zo mag vanaf donderdag nergens op stations meer worden gerookt. De rookzones op de perrons verdwijnen, en dus ook de 390 rookpalen, 120 rookroosters en de rookzoneborden. Roken was sinds 2004 al verboden in stationshallen, liften en tunnels en op de trappen.

Neutrale verpakking

Sigaretten en shag mogen vanaf donderdag alleen nog worden verkocht in neutrale, groenbruine verpakkingen. Die kleur geldt als onaantrekkelijk. Op de pakjes staan alleen nog de naam van de fabrikant en het soort sigaret in een standaard lettertype. Daarnaast ziet de koper de gebruikelijke afschrikwekkende foto’s en waarschuwende teksten.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.