Landelijke Kerkproeverij: Zestien Apeldoornse kerken openen hun deuren

Foto: Kerkproeverij Apeldoorn

Zestien Apeldoornse kerken nemen zaterdag 10 en zondag 11 oktober deel aan de landelijke Kerkproeverij.

In de kerk, maar ook thuis online

Gasten zijn dan meer dan ooit welkom, niet om een leeg gebouw te bekijken, maar om te proeven wat het hart is van iedere kerk: de gemeenschap van mensen die samenkomen. Niet alle kerken zullen wegens Covid-19 daadwerkelijk open zijn, maar de diensten zijn ook online te volgen. Meer informatie is te vinden op www.kerkproeverij-apeldoorn.nl.

Vanuit Engeland

De kerkproeverij werd in Nederland vier jaar geleden voor het eerst georganiseerd, door onder andere de Raad van Kerken en ‘mediapartners’ KRO-NCRV en EO. Het concept, naar Brits voorbeeld, is bedacht omdat steeds meer Nederlanders kerken alleen van buiten kennen, als gebouwen. Terwijl het wezen van iedere kerk de gemeenschap van gelovigen is, die samenkomt om het christelijk geloof te delen en te vieren.

Gemeenschappen

De kerkproeverij toont dus kerken zoals ze springlevend en ‘in bedrijf’ zijn. Het gebouw is slechts de buitenkant, en hoeft niet eens als kerk herkenbaar te zijn. Dat bewijzen ook enkele van de zestien Apeldoornse kerken die deelnemen aan de kerkproeverij. Ze hebben geen kerkgebouw, maar komen samen in wijkcentra. Ook de meeste andere deelnemende kerken hebben geen stereotiepe monumentale gebouwen. Maar het zijn wel gemeenschappen van christenen die vanuit het geloof betrokken zijn op hun omgeving, op Apeldoorn en z’n inwoners.

Introducee tijdens ‘normale’ dienst

De proeverij die zaterdag 10 en zondag 11 oktober wordt gehouden, bestaat uit ‘gewone’ samenkomsten van de deelnemende kerkgenootschappen: dit is zoals het er elke week aan toegaat, in iedere kerk op haar eigen manier en in haar eigen stijl. Wel zullen de voorgangers er rekening mee houden dat er gasten in de kerk zitten die niet van de hoed en de rand weten. Veel kerkleden zullen namelijk ook persoonlijk vrienden of buren uitnodigen om eens te proeven wat de kerk zo belangrijk maakt in hun leven.

Kerken en corona

Sinds een aantal maanden zijn veel kerken weer open. In het hele land is te merken dat dit anders is dan voor de uitbraak van corona. De gemeenschap is niet voltallig aanwezig, er moet afstand gehouden worden, er zijn nieuwe protocollen en de viering wordt anders vormgegeven. Hoewel veel kerkgangers het fijn vinden om weer samen te komen, is het ook flink wennen en is er nog veel onzekerheid. Tegelijkertijd blijft de kerk ook online samenkomen en ontwikkelen kerken de expertise om dit in de toekomst op een steeds betere manier te doen. Zeker online sluiten er met grote regelmaat nieuwe mensen aan bij de vieringen.

Kerkproeverij 2020

Woordvoerder Landelijke Kerkproeverij: “Vanuit Kerkproeverij willen we ook in deze periode kerken blijven ondersteunen in het gastvrij en uitnodigend zijn. Maar we denken dat het onder deze omstandigheden noch gepast, noch haalbaar is om een feestelijke en landelijke Kerkproeverij te organiseren. Daarom willen wij kerken dit jaar ondersteunen door het aanbieden van artikelen, tips, filmpjes en andere materialen op onze website. Deze ondersteuning is zowel gericht op de fysieke kerkdiensten alsook op de online vormen van kerk zijn. Eind 2020 zullen wij ons beraden op Kerkproeverij 2021. Onze hoop en verwachting is dat we in het najaar van 2021 weer een spectaculaire landelijke Kerkproeverij zullen kunnen organiseren!”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.