Kamer buigt zich eindelijk over coronawet

Foto: Pexels

De Tweede Kamer buigt zich deze week eindelijk over de zogenoemde coronaspoedwet, die een wettelijke grondslag moet bieden voor de coronamaatregelen in Nederland. Woensdag komt de Tweede Kamer aan het woord, een dag later beantwoordt minister Hugo de Jonge de vragen van het parlement.

Kamer wijzigde eerste voorstel

De coronamaatregelen worden sinds maart geregeld via lokale noodverordeningen. Daar moet met de invoering van de wet een einde aan komen. Het kabinet wilde de wet eigenlijk al voor de zomer laten ingaan, maar stuitte op veel kritiek van zowel coalitie- als oppositiepartijen. De Kamer vond dat er veel te veel macht naar de minister ging, terwijl het parlement te weinig inspraak kreeg. Afgelopen week meldden ingewijden dat het kabinet en de Kamer eruit waren.

Kortere tijd

Zo gaat de wet maar drie, in plaats van zes maanden gelden en wordt een nieuw landelijk bezoekverbod in verpleeghuizen uitgesloten. De minister kan nieuwe maatregelen aankondigen om verspreiding van het virus tegen te gaan, maar de Tweede Kamer krijgt het laatste woord: binnen een week kan er bezwaar worden gemaakt.

Coronaboete naar beneden

Ook gaat de hoogte van de coronaboete flink omlaag: van 390 naar 95 euro. Vorige maand liet het kabinet al weten dat een coronaboete niet meer tot een strafblad zou leiden. De Tweede Kamer vond dat een veel te zware consequentie van het niet naleven van de coronaregels.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.