Ambities Apeldoorn 2040: stip aan de horizon en laat zien waar Apeldoorn voor gaat

Foto: Pixabay

De gemeenteraad van Apeldoorn heeft een besluit genomen over ambities voor de gemeente in de komende twintig jaar.

Ambities is doelen stellen

In het ambitiedocument Apeldoorn 2040 staat beschreven wat de gemeente belangrijk vindt om te bereiken. Voorbeelden zijn de komst van nieuwe groene woonbuurten, groei van de economie, een mooier centrum in Apeldoorn en een gemeenschap in dorp en stad waarin we goed voor elkaar blijven zorgen en oog hebben voor kwetsbare mensen. De gemeente wil met dit ambitiedocument ‘Apeldoorn 2040’ een stip aan de horizon zetten en laten zien waar Apeldoorn voor gaat. ‘Apeldoorn 2040’ is geen uitgebreid plan maar een geschreven verhaal met een agenda van negen hoofdpunten.

Vergezicht

“Je kunt dit verhaal en die agendapunten zien als een kapstok”, vertelt burgemeester Ton Heerts. “Elk haakje aan de kapstok is een onderwerp in de ontwikkeling van Apeldoorn. Op die onderwerpen zijn we als gemeente dagelijks bezig met de toekomst. Dat doen we natuurlijk met onze inwoners en organisaties maar ook met de partners in de regio, de provincie en het Rijk. Dan is het goed om een keer op te schrijven wat je voor je ziet als vergezicht. Hoe staat Apeldoorn er straks bij, wat gebeurt daar en wat vinden we daarbij het belangrijkst? Dat geeft iedereen houvast. Ook het nieuwe gemeentebestuur na de verkiezingen in 2022 heeft daar iets aan. En natuurlijk is het zo dat de wereld voortdurend verandert. Er gebeuren ook onverwachte dingen zoals de coronapandemie die het leven van ons allemaal raakt en ook effect heeft op onze toekomst. Daarom is het handig om niet in detail alles nu al uit te werken en daarom staat het er op deze manier. De laatste keer dat de gemeente zoiets heeft gedaan, was tien jaar geleden. Dus ik ben blij dat we weer een ambitiedocument hebben om mee te werken.”

De negen agendapunten van Apeldoorn 2040

  1. De gemeente groeit door naar minimaal 180.000 inwoners met oog voor versterking van de fysieke kwaliteit van de stad, de dorpen en het buitengebied.
  2. De Spoorzone en Kanaalzone krijgen een ander gezicht met woon- en werkmilieus waarbij we ook de hoogte in gaan.
  3. Er komen buiten het huidige stedelijke gebied nieuwe duurzame, groene en slimme woongebieden met woningen voor iedereen.
  4. We geven de groei van de Apeldoornse economie ruimte op bestaande plekken én breiden fors uit.
  5. De binnenstad krijgt meer groen en water, is klimaatbestendig en stukken mooier met herstel van zijn 19e-eeuwse glorie.
  6. De bereikbaarheid van Apeldoorn met zijn centrale ligging willen we behouden en versterken met slimme vervoersvormen op het terrein van openbaar vervoer en hubs.
  7. Apeldoorn wordt de stad van Safety & Security voor onderwijs, ondernemers en overheid.
  8. We versterken onze Veluwse natuur als de unieke toeristische toplocatie van Nederland.
  9. We versterken ons sociaal fundament met oog voor kwetsbare inwoners en wat zij nodig hebben om optimaal mee te doen.

Meer over het ambitiedocument Apeldoorn 2040

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.