Horecabedrijf hoeft niet persé kopje onder te gaan door coronamaatregelen

Phuong Nguyen, advocaat Okkerse & Schop Advocaten (links) en Abolfazl Karami, ondernemer King of the Ribs (rechts)
Phuong Nguyen, advocaat Okkerse & Schop Advocaten (links) en Abolfazl Karami, ondernemer King of the Ribs (rechts)
Foto: ©esther Langenberg

MKBDoorgaan.nl is een landelijk werkende, onafhankelijke, not-for-profit stichting die vroegsignalering van (financiële) problemen organiseert en hulp biedt aan mkb-ondernemers en zzp’ers met een in de kern levensvatbaar bedrijf, maar die hulp nodig hebben om hun bedrijf gezond te houden.

Ondernemers die in financiële problemen raken weten vaak niet dat een snelle doorstart mogelijk is. Zo ook het horecabedrijf van Abolfazl Karami (30), King of the Ribs in Amersfoort: “Deze doorstart is de beste leerschool die ik heb gehad”. Dankzij Okkerse & Schop Advocaten in Almere en Lelystad maakte hij samen met zijn vader een snelle doorstart met zijn bedrijf. Door het aanpassen van de faillissementswet wordt dit voor ondernemers eenvoudiger.

Horecabedrijf maakt snelle doorstart

De Wet homologatie onderhands akkoord in faillissement (Whoa) treedt naar verwachting per 1 januari 2021 in werking. Een doorstart kan dan niet meer worden tegengehouden door een minderheid die het er niet mee eens is.  Ondernemers kunnen een akkoord sluiten met een meerderheid van de schuldeisers. Doordat de rechtbank dit akkoord bevestigt, kan een kleine groep de doorstart niet meer tegenhouden. Karami behoort tot een van de beste jong startende ondernemers van Nederland en sleepte vele prijzen in de wacht. King of the Ribs werd in 2015 benoemd tot de drie beste leerbedrijven horeca. Karami stond met een groot artikel in het Financieel Dagblad en werd ook genoemd in een folder voor startende ondernemers van een handelsbank. De jonge ondernemer won zelfs de Dutch Dream Foundation Award (2015) en werd een jaar lang gecoacht door directeur Ruud Mols van de Staatsloterij.

Landelijke keten

Als tiener werkte Karami in het bezorgrestaurant van zijn vader en toen hij de zaak op 19-jarige leeftijd overnam, gooide hij het roer om.  ‘Mijn vader had geen netwerk, kende geen succesverhalen en sprak de Nederlandse taal slecht. Wij vluchtten 20 jaar geleden uit Iran en omdat mijn vader niet zijn hand wilde ophouden, opende hij met hulp van de overheid (een BBZ-lening) een bezorgrestaurant.’

Opschalen bleek lastig

Karami focuste zich op één product: spareribs. Voordat hij het wist had hij twee filialen en 75 mensen in dienst. ‘Ik weet nog hoe blij mijn familie en ik waren met de eerste bestelling en “ineens” draaide ik miljoenen omzetten.’ Toen hij van zijn bedrijf King of the Ribs in Amersfoort een landelijke keten wilde maken, belandde hij in financieel zwaar weer. De tweede vestiging in Almere liep echter niet zoals verwacht. ‘Ik haalde mijn cijfers niet en de bank was ineens niet meer zo blij met mij als klant.’

Zwaar weer

Het bedrijf belandde in financieel zwaar weer en Karami sneed in de kosten. Hij deed wat hij kon, maar hij merkte ook dat dit zijn pet te boven ging en dat hij juridische hulp nodig had. Dankzij de Dutch Dream Foundation Award had hij een groot netwerk en kwam hij in contact met MKB Doorgaan en werd hij gekoppeld aan Phuong Nguyen, partner van Okkerse & Schop Advocaten in Lelystad en Almere. ‘Karami en zijn vader wilden door. Het was alleen de vraag hoe hij dat ging doen en daarvoor heb ik hem meerdere scenario’s geschetst’, legt Nguyen uit. ‘Tot dan was het voor mij zo donker als wat, maar Phuong liet me het licht weer zien’, vertelt Karami. ‘Ik dacht dat een faillissement nog de enige optie was, maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn.’

Snelle doorstart

Okkerse & Schop zette gelijk een saneringstraject op: de pijlen werden gericht op het voortzetten van het restaurant in Amersfoort. De locatie in Almere werd afgewikkeld en er werd verder in de kosten gesneden. Crediteuren werden doorgestuurd naar het advocatenkantoor, dat gaf hen een vertrouwd gevoel en de ondernemer rust. ‘Een ondernemer ziet in een situatie als deze door de bomen het bos niet meer’, legt Phuong Nguyen uit. ‘We troffen de voorbereidingen voor een snelle doorstart.’

Begrip tonen

‘Haar rol was heel belangrijk’, vult Karami aan. ‘King of the Ribs is “mijn kindje” en dat wilde ik niet zomaar opgeven. Ik was ten einde raad en wist niet hoe ik uit deze situatie kon komen. Ik ben blij dat er instanties zijn zoals MKB Doorgaan die het beste met jou als ondernemer voor hebben en je vervolgens koppelen aan specialisten, in mijn geval Okkerse & Schop. Dat heeft me in het begin helemaal geen geld gekost.’ MKB Doorgaan kan ook in bijzondere situaties de ondernemer een tegemoetkoming in de te maken juridische kosten geven.

Geknipt en geschoren

‘Ik zie een ondernemer die niet gelijk de handdoek niet in de ring heeft gegooid, maar een tegenslag heeft overwonnen en nu nog steeds onderneemt’, vult de advocaat aan. ‘Hij is stevig in het zadel blijven zitten en kan nu ook meer genieten. Dát is pure rijkdom!’ Karami: ‘Als je geknipt en geschoren wordt, moet je stil blijven zitten en dat heb ik gedaan. Ik legde de lat altijd zó hoog, om het maximale te bereiken. Inmiddels ben ik een stuk liever voor mezelf en kan ik echt genieten van mijn gezin.’

Toekomst weer zonnig

Hij ziet de toekomst met vertrouwen tegemoet. ‘Ik won prijzen, iedereen mocht mij en ik werd als rolmodel gezien. Ik ben geprezen, gebroken én weer opgestaan.  Dat heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Deze doorstart is de beste leerschool die ik ooit heb meegemaakt. Ondernemen, het knokken en vechten; ik weet dat ik weer op kan staan en bij een volgende tegenslag ook weer opkrabbel.’

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Harderwijk Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Nunspeet Nieuws en Apeldoorn Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op de meest gezochte Facebook-pagina voor Harderwijks Nieuws? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06-17732224.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen