Vandaag is het de dag van internet en nog 5 andere onderwerpen om aandacht te geven

Foto: Pixabay

Wist je dat het vandaag ook de dag is van de beroerte, de zorgondernemer, psoriasis, de kluizenaar en havermoutpap? Dat hebben we vandaag ontdekt op het internet.

Vandaag is de geboorte van internet

Het is niet meer weg te denken uit het beeld van tegenwoordig; internet. Alles gebeurt tegenwoordig online. Denk aan ontspanning zoals spelletjes, films, series en muziek. Maar ook belangrijke zaken zoals je bankzaken, verzekeringen, het aanvragen van dingen. We kunnen letterlijk niet meer zonder internet. En op deze dag in 1969 was het zover; de geboorte van het internet! Wist je trouwens dat de allereerste website ooit nog steeds online staat?

De beroerte

De meest voorkomende oorzaak van hersenletsel is een beroerte. Dit wordt ook wel CVA genoemd: Cerebro Vasculair Accident. Dat betekent: een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Elk jaar worden in Nederland 43.000 mensen voor de eerste keer door een beroerte getroffen. Dat zijn ongeveer 117 mensen per dag.

CVA heeft twee veel voorkomende vormen: het herseninfarct en de hersenbloeding. Ongeveer 80% van de mensen met een beroerte heeft een herseninfarct, 20% heeft een hersenbloeding. Bij een herseninfarct is sprake van een verstopping in de bloedvaten door een propje, dichtslibbing of een combinatie daarvan. Als een bloedvat in de hersenen lekt of is geknapt, wordt dat een hersenbloeding genoemd.

De zorgondernemer

Een nieuwe trend in ondernemersland en de zorg, is een zorgondernemer. Dit zijn meestal (ex)-(wijk)verplegers die voor zichzelf zijn begonnen. Ze zijn aangesloten bij een landelijke of regionale thuiszorginstelling, onder wiens vleugels ze lokaal een wijkteam of uitzendbureau opstarten. Of het zijn ondernemers uit bijvoorbeeld de uitzendbranche. Ook worden vaak zorgondernemers gezocht voor het ‘runnen’ van een zorghuis. Kleinschalige zorg in de huiselijke vorm.

Psoriasis

Psoriasis is een huidaandoening. Er ontstaan rode plekken met een witte/zilvergrijze schilfering. Ook kan de huid jeuken. Er zijn perioden van tijdelijke verslechtering en verbetering. U kunt bij psoriasis ook nagelafwijkingen en gewrichtsklachten hebben. Psoriasis is niet besmettelijk. Het kan op iedere leeftijd ontstaan, maar komt vooral voor bij volwassenen. Van de 1000 mensen hebben er ongeveer 8 psoriasis. Het komt vooral voor bij mensen van Europese afkomst.

De kluizenaar

Woordenboek: Iemand die ver van andere mensen woont en geen gezelschap wil. Een kluizenarij (kluis of hermitage) is de verblijfplaats van een kluizenaar, ook wel kluisbroeder, eremiet, heremiet of anachoreet genoemd. Een kluizenarij is meestal op een eenzame plek in een bos of in het veld gelegen. Iemand die zich afzondert in een kluizenarij doet dat meestal om religieuze redenen, om zich helemaal op het ‘hogere’ te richten. Een kluis kan gezien worden als een klooster met slechts één monnik of zuster.

Havermoutpap

Havermoutpap is een pap die bereid wordt uit melk of water en havermout. Het wordt gegeten als ontbijt of als nagerecht. Om havermoutpap te bereiden wordt ongeveer 75 gram havermout in 1 liter water of melk aan de kook gebracht en vervolgens op een laag vuur gekookt tot een enigszins lobbige pap ontstaat. De kooktijd hangt af van het type havermout. Er is snelkokende havermout die in 5 minuten gaar is en er is ‘gewone’ havermout die ongeveer 15 minuten gekookt moet worden. Het verschil tussen deze twee soorten is de dikte van de (gewalste) havermoutvlokken. De precieze kooktijd hangt ook af van de eigen smaak. Vaak worden er ook allerlei varianten gemaakt, omdat je erg veel ingrediënten kan toevoegen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.