Eikenprocessierups veroorzaakte deze zomer minder overlast

Foto: Wikimedia/Sarefo

De eikenprocessierups heeft in de afgelopen zomer minder overlast veroorzaakt dan in 2019.

Eikenprocessierups minder gesignaleerd

Er waren beduidend minder rupsen en de preventieve bespuiting van eikenbomen heeft gewerkt. Bovendien heeft het in de periode dat de rupsen de meeste overlast veroorzakende brandharen loslaten niet heel hard gewaaid, zodat haren en nesten niet over grote afstanden zijn verspreid, aldus het Kenniscentrum Eikenprocessierups op de website Nature Today.

Minder en kleinere nesten

In 2019 was 55 procent van de eikenbomen die niet preventief behandeld waren besmet met de rups. Deze zomer zaten de dieren in 33 procent van de bomen. Van de bomen die wel met een natuurlijk bestrijdingsmiddel waren behandeld, had 15 procent een besmetting. In die bomen waren de nesten, die vol zitten met de brandharen, ook veel kleiner. De brandharen van de rups veroorzaken jeuk en gezondheidsklachten, die heel ernstig kunnen zijn.

Volgend jaar niet heel anders

Het kenniscentrum verwacht dat de overlast in 2021 vergelijkbaar zal zijn met die van deze zomer, als gemeenten en natuurbeheerders preventieve maatregelen blijven nemen. Belangrijk is om de grondnesten in de buurt van eikenbomen in de gaten te blijven houden. Na drie droge en hete zomers staat vast dat de rupsen zich graag in de koele grond terugtrekken. Daar blijven ze soms wel een jaar zitten om dan alsnog voor onverwachte, grote overlast te zorgen. Het kenniscentrum houdt dinsdag een webinar over de aanpak van de overlast van de eikenprocessierups. Het bericht Eikenprocessierups veroorzaakte deze zomer minder overlast verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.