Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om corona

Foto: ©Maximaal Sales

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, pleiten samen voor een algeheel vuurwerkverbod rond de jaarwisseling.

Niet afsteken en geen verkoop

Zij willen dat het afsteken en de verkoop van rotjes en pijlen dit jaar niet doorgaat. “Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee”, aldus voorzitter Hubert Bruls namens de burgemeesters.

Vandaag debat in Kamer

De Tweede Kamer debatteert dinsdag over vuurwerk. GroenLinks en de Partij voor de Dieren pleitten donderdag voor een verkoopverbod op vrijwel al het consumentenvuurwerk dit jaar. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu) gaf vrijdag aan dat het kabinet een vuurwerkverbod tijdens de komende jaarwisseling overweegt, om de vanwege corona overbelaste zorg te ontzien. “Het wordt een ongewisse jaarwisseling. Deze maatregel helpt om iets meer rust te brengen. Ook voor de ziekenhuizen en huisartsen, want hierdoor krijgen zij minder patiënten binnen”, stelt Bruls, de burgemeester van Nijmegen.

Naar uitgekeken

Hij beseft dat veel mensen enorm uitkijken naar het moment dat zij mogen ‘knallen’. “Wij moeten het virus op afstand houden. Dit is de meest ernstige crisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Wij moeten allemaal dingen laten die we heel erg leuk vinden. Als het vuurwerk een van de dingen is die wij moeten inleveren, dan is dat zo.”

Belangenvereniging verbaasd

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) kijkt met verbazing naar de roep van de burgemeesters en wijst erop dat het gebruik van onder meer knalvuurwerk, sierpijlen en vuurwerk in de zwaardere categorie begin dit jaar al is verboden. “Het siervuurwerk dat overblijft, is prima te beheersen. Als dat ook niet meer mag, bestaat de kans dat mensen vuurwerk in Duitsland of België halen want daar ligt het gewoon in de winkels. Daar wordt nu al veel gekocht. De kans is dan ook groter dat ze vuurwerk meenemen dat we hier al hebben afgeschaft.”

Kabinet beslist

Op de agenda van veel burgemeesters stond al langer een wens om het afsteken te verbieden. Het liefst willen zij dat er dit jaar helemaal geen vuurwerk mag worden verkocht. Maar dat is niet hen, verduidelijkt Bruls. Zij kunnen dit niet verplichten, dat moet het kabinet doen.

Feestjes

Tijdens het Veiligheidsberaad waarbij ook de ministers Hugo de Jonge en Ferd Grapperhaus aanschoven, stonden maandagavond nog de illegale feestjes op de agenda. “Wij hebben geconcludeerd dat, omdat de boetes zo laag zijn, dit de organisatoren van dit soort feesten en bezoekers niet afschrikt. Ook het in beslag nemen van de apparatuur werkt niet, omdat deze spullen vaak zijn gehuurd. Daarom zijn wij aan het kijken hoe wij met name de organisatoren, harder kunnen treffen”, waarschuwt de burgemeester van Nijmegen.

Landelijk werkt beter dan regionaal

De burgemeesters hopen dat Den Haag dinsdag met nieuwe landelijke en geen regionale regels komt. “Het draagvlak voor een landelijk pakket is verreweg het grootst. Dat is het duidelijkst en beste uit te leggen aan iedereen.” Het bericht Burgemeesters willen algeheel vuurwerkverbod om corona verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.burgemeesters