Coronamaatregelen worden een stukje uitgebreid omdat virus niet onder controle is

Foto: coronamaatregelen

Door Sam Fish: De afgelopen dagen hebben we allemaal gezien dat de coronacijfers minder snel stijgen. Toch is het nog niet genoeg, er komen strengere coronamaatregelen.

Nieuwe coronamaatregelen

De nieuwe maatregelen moeten er vooral voor zorgen dat er minder bewegingen en contactmomenten zijn. Zo gaan er publieke ruimtes en doorstroomlocaties die de komende twee weken dicht gaan. Niet omdat daar zoveel besmettingen plaats vinden, maar omdat het mensen onnodig in beweging brengt. “Het gaat niet slecht, maar zeker ook niet goed genoeg. De cijfers moeten sneller naar beneden. Die blijven namelijk stijgen in de ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Dat zorgt ervoor dat de andere zorg plat ligt en dat is niet de bedoeling,” aldus premier Rutte.

Vanaf vanavond 22.00 uur

De maatregelen gaan in op woensdagavond 4 november om 22.00 uur en duren twee weken. Daarna gaat de situatie meteen weer terug naar de gedeeltelijke lockdown zoals die op 14 oktober is afgekondigd. En dat blijft sowieso tot midden december. We zetten even alles op een rijtje.

Woensdagavond

De maatregelen die woensdagavond ingaan komen bovenop de huidige situatie. De horeca blijft dus dicht en groepssport voor volwassenen blijft verboden. Maar er komen nog drie categorieën aan maatregelen bovenop.

Blijf thuis

Zo luidt het algemeen advies: Blijf zoveel mogelijk thuis en mijdt niet-noodzakelijk reizen. Ga dus niet voor je plezier ergens shoppen en ga in je eentje naar de supermarkt. “Vraag je bij elke stap af of het nodig is om naar buiten te gaan.” Het thuiswerken blijft dus ook erg belangrijk.

De maximale groepsgrootte wordt hiermee ook direct aangepakt. Zo was dat voor buiten eerst maximaal 4, dat worden nu twee personen. Loop je dus met meer dan één vriend over straat? Dan heb je kans dat je een boete krijgt. Voor binnen zijn de regels ook aangepast. Thuis mag je nog maar twee mensen ontvangen, mits je de anderhalve meter afstand kunt handhaven.

Voor uitvaarten en bruiloften is er ook wat veranderd. Vanaf 9 november geldt er bij uitvaarten een maximum van 30 personen. Voor huwelijken zijn dat 20 gasten.

Zowel voor binnen als buiten worden kinderen tot 12 jaar niet meegerekend.

Publieke ruimtes dicht

Tot slot een grote klap voor de leuke uitjes. De publieke ruimtes en doorstroomlocaties moeten zowel binnen als buiten haar deuren sluiten. Hierbij gaat het om de volgende locaties:

  • Musea
  • Theaters
  • Bioscopen
  • Pretparken
  • Dierenparken
  • Zwembaden
  • Sauna’s
  • Bibliotheken
  • Buurthuizen
  • Verenigingsgebouwen

Er wordt benadrukt dat contactberoepen door mogen gaan, hiervoor geldt wel de registratieplicht. En natuurlijk is het belangrijk om een mondkapje te dragen. Ook het individuele sporten mag doorgaan, maar groepslessen niet.

Verschillen per regio

In de cijfers van het RIVM vandaag werd al duidelijk dat er grote verschillen zitten in de besmettingsgraad per regio. Zo is het percentage aan positieve tests in het noorden van het land lager dan in Zuid-Holland. En dus wordt er ook gekeken of daar onderscheid gemaakt moet worden.

Rutte laat weten dat er extra maatregelen klaar staan voor regio’s met hogere cijfers. Denk daarbij aan een avondklok, maar ook beperking van de detailhandel en een mogelijke sluiting van het voortgezet onderwijs. Er wordt dagelijks gekeken waar en of dit nodig gaat zijn.

Negatief reisadvies

De premier vraagt ook om zeker tot half januari niet meer op vakantie te gaan naar het buitenland. Dus ook niet naar landen met een code geel. Dit verkleint de kans dat je het virus vanaf je vakantieadres mee terug neemt naar huis. De Caribische eilanden vallen hier overigens niet onder. Daarvoor geldt dat je moet letten op het reisadvies.

Oproep

Zoals gebruikelijk sluit premier Rutte af met een oproep, twee in dit geval. Zo roept hij mensen op om zich te houden aan de regels. “Het moet niet zo zijn dat een kleine groep het verpest voor de regels,” zegt hij. “Het is niet oké om een feestje te bouwen, daar wordt ook streng tegen opgetreden.”

Maar hij heeft ook een oproep aan iedereen in Nederland. Met de extra maatregelen wordt het een nóg zwaardere tijd voor mensen met een depressie en mensen die alleen en eenzaam zijn. “Het leven wordt de komende twee weken eenzamer en ingewikkelder. Let daarom op elkaar, haal deze mensen uit hun isolement. Een beetje aandacht en interesse kunnen heel veel betekenen.”

Dus al is het een kaartje, een telefoontje of een raamgesprek, vergeet elkaar niet.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.