Groot onderhoud vijver park Berg en Bos

Foto: Apdency/Wikimedia

De vijver in park Berg en Bos wordt flink onderhanden genomen: de gemeente laat de sliblaag verwijderen en maakt de wanden van de vijver weer waterdicht. Dat is nodig om het natuurlijk evenwicht van de bosvijver te herstellen. Deze week startte aannemer Gerwers met voorbereidende werkzaamheden en het verwijderen van 1400 kubieke meter slib. Naar verwachting is de vijver in maart 2021 helemaal opgeknapt.

Geschiedenis

De vijver bestaat al heel wat jaren. In 1932 is de bosvijver aangelegd en werd toen door grondwater gevoed. Door daling van de grondwaterstand was het noodzakelijk om in 1973 de vijver te voorzien van een folie, afgedekt met een dikke laag zand. Nu, 47 jaar later, verwijdert men de sliblaag die in al die jaren is ontstaan en maken we de wanden van de vijver weer waterdicht.

Natuurlijk evenwicht

De uitbraak van blauwalg een aantal jaar geleden duidde op het verstoorde natuurlijk evenwicht. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar waterbodem en diktes van de sliblagen. De sliblaag op de bodem van vijver bleek mede de oorzaak van de blauwalgenbloei. In de tussentijd zijn onder andere de karpers uit de vijver verwijderd.

Flora en fauna

Voorafgaand aan de werkzaamheden heeft er een flora en fauna onderzoek plaatsgevonden. Daarbij zijn geen beschermde dier -en plantensoorten aangetroffen. Er wordt gewerkt volgens de gedragscode Wet Natuurbescherming voor waterschappen. Daarin staan de voorwaarden beschreven waaronder het werk mag worden uitgevoerd.

Onderhoud

Oorspronkelijk stond het groot onderhoud al in 2019 gepland. Net als talloze andere baggerwerkzaamheden in ons land is vorig jaar ook dit project stil komen te liggen vanwege de stof(groep) PFAS. Het afgelopen jaar is de norm verruimd waardoor grond en slib met PFAS mag worden afgevoerd en verwerkt.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.