LEEN van Energiepunt Apeldoorn: warmtebeeldcamera’s als warme broodjes

Foto: Energiek Apeldoorn

Het Energiepunt van de gemeente Apeldoorn is gestart met gratis uitleen van duurzame gadgets aan de Paslaan.

LEEN van Energiepunt Apeldoorn

Onder de naam LEEN worden hier onder andere warmtebeeldcamera’s, luchtkwaliteitsmeters en endoscopen uitgeleend voor in uw eigen huis. LEEN geeft op deze manier Apeldoorners de kans zelf aan de slag te gaan met verduurzamening. Wethouder Maarten van Vierssen: “Apeldoorn werkt toe naar energieneutraliteit; datgene wat we verbruiken, wekken we ook zelf op. Eén onderdeel is dat we zoveel mogelijk onze eigen huizen verduurzamen. Dat begint bij bewustwording. Als u met uw huis aan de slag wilt gaan, dan moet u wel weten met welke duurzame maatregelen u het meest kunt bereiken. Vanaf nu kunt u zelf op zoek gaan naar de warmtelekken in huis of ontdekken welke isolatie er in uw spouwmuur zit. We hopen dat veel mensen gebruik maken van LEEN. En dat mensen op deze manier ook plezier beleven aan het verduurzamen van hun huis.”

Situatie in beeld brengen

“Vooral de warmtebeeldcamera’s gaan als warme broodjes over de toonbank,” zegt Sander Lubberhuizen (bedrijfsleider van het Energiepunt) lachend. “LEEN is ontstaan omdat we in deze coronatijd niet meer met onze coaches op pad kunnen. Ja, dan moeten we wat bedenken zodat bewoners zelf aan de slag kunnen. We draaien nu ruim een week proef met onze ‘webwinkel’, waar mensen zelf hun spullen kunnen reserveren. Het is een succes! De gesprekken bij het inleveren zijn ook heel waardevol. Zo kwam iemand een energiemeter terugbrengen met de mededeling dat hij al een nieuwe koelkast had besteld, omdat hij ontdekte dat de oude zoveel stroom verbruikte. Maar er zijn ook mensen die een fijnstofmeter komen lenen om te kijken wat een openhaard in huis aan fijnstof produceert. Dat is soms schrikken. Het resultaat is dat op deze manier het veel makkelijker wordt om te bepalen welke stappen er nodig zijn om uw huis te verduurzamen. U kan immers pas afgewogen keuzes maken als u eerst de situatie in kaart hebt gebracht.”

Hoe werkt het?

Het uitlenen van de meetapparatuur is helemaal gratis. Er wordt zelfs geen borg gevraagd. Breng alleen uw legitimatie mee. Het reserveren gaat via www.energiekapeldoorn.nl, afhalen kan bij het Energiepunt aan de Paslaan 1. U krijgt daar uitleg over het apparaat en op de website staat een instructievideo. Thuis kunt u meten en op onderzoek uitgaan in uw woning. Na een week brengt u de geleende apparatuur weer terug. Daar kunt u de meetresultaten met de energieadviseurs bespreken en zijn voorbeelden te vinden van mogelijke duurzame oplossingen. Wethouder Maarten van Vierssen: “Verduurzamen is best een grote opgave. Daarom willen wij als gemeente zoveel mogelijk helpen. Het Energiepunt Apeldoorn en LEEN zijn daar een mooi voorbeeld van.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.