RRReis: jouw nieuwe busvervoerder in Apeldoorn en omgeving

Foto: www.rrreis.nl

Vanaf 13 december verandert de dienstregeling voor het busvervoer in de regio IJssel-Vecht. Hier valt ook Apeldoorn onder. De nieuwe vervoerder heet RRReis.

Flink wat wijzigingen bij RRReis

RRReis is vanaf die datum de nieuwe vervoerder en rijdt met elektrische bussen, nieuwe routes en aangepaste reistijden. De regio IJssel-Vecht is een samenvoeging van de huidige reisgebieden Midden-Overijssel en Veluwe, waar nu nog de bussen van Syntus Overijssel en Syntus Gelderland rijden. Er komen zo’n 250 nieuwe elektrische bussen. Dat is het grootste aantal elektrische bussen in één regio in Europa! De bussen rijden zonder schadelijke uitstoot en zijn een stuk stiller en comfortabeler.

Sneller op je bestemming

Er verandert veel voor de dienstregeling van Apeldoorn. In Apeldoorn stad veranderen routes en worden routes ingekort. Op diverse routes in de stad en streek wordt er bij minder haltes gestopt. Hierdoor zitten reizigers minder lang in de bus en zijn ritten, voor een deel van de reizigers, goedkoper. Verder gaan bussen op veel routes vaker rijden. Veel streeklijnen en scholierenlijnen blijven rijden zoals voorheen. Er rijden vaker bussen en aansluitingen op andere bussen en treinen verbeteren. Hierdoor hebben reizigers meer duidelijkheid over de rijtijden en meer reismogelijkheden.

Reserveren

Het aanpassen van routes, voornamelijk in Apeldoorn stad, heeft ook nadelige gevolgen voor reizigers, met name daar waar een halte vervalt of op locaties waar de bus niet meer rijdt. Deze reizigers moeten een grotere afstand afleggen naar de dichtstbijzijnde halte. Op enkele dagen en momenten, waar en wanneer weinig reizigers gebruikmaken van het openbaar vervoer, rijdt reserveerRRReis. Meestal is dat ’s avonds of in het weekend. Met reserveerRRReis kunnen reizigers op rustige momenten toch nog met het openbaar vervoer reizen. Op enkele plekken rijdt voortaan geen bus meer. Een andere mogelijkheid voor vervoer in of vanuit deze plekken is het OV-vangnet via PlusOV. Bij het opstellen van de nieuwe dienstregeling is het gebruik van de haltes in Apeldoorn geanalyseerd. Er is gekeken naar hoeveel reizigers de nadelen van de wijzigingen ondervinden en hoeveel reizigers hiervan profiteren. Deze laatste groep is in alle gevallen groter.

Vervoerbewijzen bij RRReis

Vanaf 13 december wijzigen ook de vervoerbewijzen bij RRReis. Er komen twee nieuwe abonnementen: RRReis Altijd Vrij en RRReis Traject Vrij. In de hele regio waar RRReis rijdt, zijn de kaartsoorten en tarieven voor alle bussen gelijk. Dus bij buurtRRReis, comfortRRReis en reserveerRRReis. Dat maakt reizen extra makkelijk. Het 65PLUSkaartje (nu nog te koop op de Veluwe) is straks niet meer te koop bij RRReis. Alle informatie over vervoerbewijzen zijn te vinden op: RRReis.nl/vervoerbewijzen.

Wat verandert er voor reizigers

 • Buslijn 1 (Station – Orden) vervangt de oude buslijnen 2, 6 en 7. Deze buslijn rijdt dezelfde route heen en terug. Dit zorgt voor meer duidelijkheid, een snellere verbinding en meer reismogelijkheden. Daarnaast zijn de Rijkskantoren beter bereikbaar.
 • Buslijn 2 (Station – Zuidbroek) vervangt de oude buslijnen 8, 9 en 17. De nieuwe buslijn rijdt één snelle route. De bussen op lijn 2 rijden vaak. Van maandag tot en met zondag rijdt er ieder kwartier een bus en in de spits zelfs iedere 10 minuten. Buslijn 2 sluit op het station aan op elke intercity van de NS en omgekeerd.
 • Voortaan zijn er twee snelle buslijnen die vaak rijden van en naar De Maten, buslijn 3 en 4. Hierdoor zijn reizigers sneller bij hun bestemming en neemt het aantal reismogelijkheden toe. Van de oude buslijnen 3 en 4 vervallen de meerdere haltes.
 • Buslijn 10 (Station – Malkenschoten) vervangt de oude buslijnen 14, 18 en 19. Buslijn 10 rijdt grotendeels de route van de oude buslijn 14. Er verdwijnen meerdere haltes van de oude route. Op werkdagen rijdt de bus tot ongeveer 20.30 uur vier keer per uur.
 • Buslijn 11 (Station – Gelre Ziekenhuis) vervangt de oude buslijnen 1, 18 en 19 en heeft een nieuwe route. Buslijn 11 rijdt via de Welgelegenbrug en de Marchantstraat. Dat zorgt voor een betere verbinding met het Staatsliedenkwartier en Gelre Ziekenhuis. Een alternatief op de Arnhemseweg zijn de buslijnen 43 en 91. Buslijn 11 rijdt tot ’s avonds laat vier keer per uur. De verbinding via de oude buslijn 12 met Ugchelen vervalt, evenals meerdere haltes van de oude buslijnen. Een mogelijkheid voor vervoer in of vanuit Ugchelen is het OV-vangnet via PlusOV.
 • Buslijn 12 (Station – Apenheul) vervangt de oude buslijnen 2 en 7. Lijn 12 rijdt langs Orden zuid en de Apenheul, dat is waar lijn 1 niet komt. Uit analyse van de oude buslijnen 2 en 7 is gebleken dat weinig reizigers uit Berg en Bos gebruikmaken van de bus. Om deze reden rijdt de bus niet meer door deze wijk en vervallen de haltes: Stephensonstraat, Vonderlaan, Wildernislaan, 2e Beukenlaan, Arendsburght en Burg. Rosmalen Nepveulaan. Berg en Bos blijft bereikbaar met haltes op loopafstand aan de rand van de wijk voor de buslijnen 1, 12, 102 en 112. Een mogelijkheid voor vervoer in of vanuit de wijk Berg en Bos is het OV-vangnet via PlusOV.
 • Buslijn 13 (Station – Kerschoten) vervangt de oude buslijn 10. Lijn 13 rijdt niet door de wijk Het Loo. Uit analyse van de oude buslijn 10 is gebleken dat weinig reizigers uit Het Loo gebruikmaken van de bus. Om deze reden rijdt de bus niet meer door deze wijk en vervallen de haltes: De Jagershuizen, Lippe Biesterfeldstraat, Tuinmanslaan en Marechausseekazerne. Het Loo blijft bereikbaar met haltes aan de rand van de wijk voor de buslijnen 13, 14, 202 en 204. Een mogelijkheid voor vervoer in of vanuit de wijk is het OV-vangnet via PlusOV. Overdag rijdt lijn 13 twee keer per uur.
 • Lijn 14 (Station – Kerschoten) vervangt de oude buslijn 11. De inwoners van Kerschoten krijgen met de nieuwe buslijnen 13 en 14 een snelle verbinding met het centrum en station. Hierdoor zijn zij sneller op hun bestemming. Bij het Fruytier College rijdt lijn 13 door als lijn 14 en lijn 14 als lijn 13. Hierdoor zijn er meer reismogelijkheden.
 • Buslijn 15 blijft dezelfde route rijden. De bussen rijden ieder half uur.
 • Buslijn 16 (Station – Woudhuis) vervangt de oude buslijn 5. De bussen rijden ieder half uur. Naast buslijn 16 reizen reizigers via station Osseveld met de trein naar Deventer en Apeldoorn. De oude buslijn 16 Station – Berg en Bos vervalt, evenals de haltes: Vonderlaan, Wildernislaan, 2e Beukenlaan, Arendsburght, Burg. Rosmalen Nepveulaan, Robijnstraat, Koning Lodewijklaan en Orpheus.
 • Buslijn 17 (SG J Fruytier – Stadhoudersmolen) rijdt overdag op werkdagen rechtstreeks vanaf het Fruytier College naar Stadhoudersmolen. Buslijn 17 is een reserveerRRReis buslijn. Een rit moet vooraf gereserveerd worden.
 • Lijn C2 is een nieuwe buslijn die rijdt tussen Apeldoorn en Arnhem. Buslijn C2 is een comfortRRReisbuslijn en vervangt de oude buslijn 91. De route blijft gelijk. Buslijn C2 rijdt de hele dag door van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. In de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag rijdt buslijn C2 nachtritten. In Apeldoorn sluiten de nachtritten aan op de nachttrein van NS. De bus vertrekt om 00.50 en 01.35 uur naar Arnhem. De laatste nachtrit uit Arnhem vertrekt om 02.20 uur en is om 03.02 uur in Apeldoorn.
 • Buslijn 106 (Otterlo – Nationale Park De Hoge Veluwe) rijdt voortaan van maandag tot en met zondag overdag ieder halfuur. Hierdoor hebben reizigers meer duidelijkheid over de rijtijden en meer reismogelijkheden. Buslijn 106 sluit aan op buslijn 108 van Apeldoorn naar Ede en op de treinen in beide steden.
 • Buslijn 108 rijdt voortaan van maandag tot en met zondag overdag ieder halfuur. Hierdoor hebben reizigers meer duidelijkheid over de rijtijden en meer reismogelijkheden. Buslijn 108 sluit aan op de treinen in Ede en Apeldoorn en op buslijn 106 naar Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Kröller Müller museum.
 • Buslijn 112 (Apeldoorn – Nunspeet) krijgt een nieuwe route. De bus rijdt voortaan van Apeldoorn via Uddel en Elspeet naar Nunspeet (voorheen reed de bus van Wittenberg naar Nunspeet). De nieuwe route zorgt ervoor dat er een directe verbinding is tussen Apeldoorn en Nunspeet en reizigers voortaan sneller en soms ook goedkoper op hun bestemming zijn. Van maandag tot en met zaterdag rijdt de bus één keer per uur. Reizigers uit Uddel en Elspeet reizen via buslijn 104 voortaan in één keer naar Barneveld.
 • Buslijn 170 rijdt voortaan vanuit Epe door naar station ’t Harde. De bus rijdt onder andere langs de Luitenant-kolonel Tonnetkazerne. Dit biedt nieuwe reismogelijkheden voor bijvoorbeeld reizigers uit Amersfoort naar deze bestemming. De bus rijdt één keer per uur. De extra ritten in de spits vervallen. Er rijdt voortaan een grote bus op deze lijn. In de ochtend sluit de bus aan op de trein in Twello (in beide richtingen) en ’t Harde (richting Amersfoort). In de middag sluit de trein in Twello en ’t Harde aan op de bus.
 • Buslijn 171 vervalt. Er te weinig reizigers maakten gebruik van deze buslijn. Daarnaast rijdt er vanuit Twello een trein naar Deventer en Apeldoorn. Buslijn 170 sluit in de nieuwe dienstregeling goed op deze trein aan, waardoor de verbinding met Deventer blijft.
 • De routes van de buslijnen 201, 202, 203 en 204 tussen Apeldoorn en Zwolle blijven gelijk. Er rijden vaker bussen.
 • Buslijn 231 (Apeldoorn – Arnhem) rijdt niet meer op zaterdag. Reizigers kunnen op deze dag reizen met de nieuwe comfortRRReis buslijn C1 en buslijn 43.
 • Op rustige tijden, ’s avonds en/of in het weekend, rijdt reserveerRRReis op buslijn 12, 13, 14, 15, 16, 112 en 170. Er zijn dan weinig reizigers die gebruik maken van de bus.
 • Buurtbus 503 (Eerbeek – Brummen ) rijdt voortaan via de Kollergang in plaats van de Brummenseweg.
 • Voorheen werden de buurtbuslijnen 506, 507, 508 en 509 volledig gereden door buurtbussen. Vanaf 13 december zijn deze buslijnen onderdeel van buurtRRReis en van reserveerRRReis. Een deel van de ritten wordt gereden volgens een vaste dienstregeling en op rustige tijden moet een rit vooraf gereserveerd worden.

Meer informatie

De busfolders en lijnnetkaarten van de nieuwe dienstregeling zijn te vinden op RRReis.nl/dienstregeling. Ook vinden reizigers op deze website een overzicht van alle buslijnen en de gehele dienstregeling van de regio IJssel-Vecht. Keolis Nederland verzorgt het openbaar vervoer in de regio IJssel-Vecht onder de naam RRReis in opdracht van de provincies Gelderland en Overijssel.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.