Centrum voor Veiligheid en Digitalisering in Apeldoorn is een mooie stap in de goede richting

Archieffoto Street View
Foto: Google Street View

De Universiteit Twente heeft aangekondigd dat zij eind 2021 een locatie gaat openen in Apeldoorn aan het Stationsplein 50.

Centrum voor Veiligheid en Digitalisering

Naast de Universiteit Twente hebben ook Hogeschool Saxion, de Politieacademie, de Koninklijke Marechaussee, ROC Aventus, de Belastingdienst en een flink aantal Apeldoornse ondernemers de ambitie om op deze locatie samen te werken in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering. De gemeente is blij met deze ontwikkeling.

Digitale veiligheid, fraude en opsporing

Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering is een kenniscentrum dat zich richt op digitale veiligheid, fraude en opsporing. Denk aan het voorkomen van identiteitsfraude of afpersing door betere digitale beveiliging van bedrijven. Deze moderne vormen van criminaliteit  ontwikkelen zich snel en nemen enorm toe. Als het fout gaat, dan is de financiële en psychische schade vaak groot. De toegenomen digitalisering biedt tegelijk ook kansen voor opsporingsdiensten zoals de politie en defensie. Het is een grote uitdaging voor zowel kennisinstellingen als bedrijven om bij te blijven in deze kennisrace en medewerkers bij te scholen en op te leiden voor de uitdagingen van morgen. De samenwerkende onderwijsinstellingen willen in het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering theorie en dagelijkse praktijk samenbrengen. Er zal worden ingezet op het bijbrengen van de laatste kennis aan professionals en het opleiden van reguliere studenten, door onderzoek en door publieksactiviteiten.

Kansen voor onderwijs, organisaties en bedrijfsleven

In Apeldoorn werken zo’n 8.000 mensen dagelijks aan ICT oplossingen en het beveiligen van systemen en gegevens. Bovendien zijn hier de Politieacademie en verschillende opleidingscentra van defensie al gevestigd. Wethouder Nathan Stukker van Onderwijs: ‘Met de komst van het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering geven we verder vorm aan onze ambitie om het centrum voor veiligheidsopleidingen rondom het thema Safety en Security van Oost-Nederland te zijn.” Wethouder Jeroen Joon van Economische Zaken vult aan: “De samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven in het kenniscentrum biedt mooie kansen voor innovatie. Op die manier werkt het als een vliegwiel voor economische ontwikkeling en meer werkgelegenheid. Als college ontvangen we de onderwijsinstellingen en hun studenten dan ook met open armen.”

Nog veel werk te doen

Er moet nog veel gebeuren voor de eerste activiteiten op de locatie aan het Stationsplein kunnen starten. Het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering zal de begane grond en de eerste verdieping van het gebouw gaan gebruiken. Er moet een plan komen voor de inrichting van het gebouw, er moet verbouwd worden en er moeten samenwerkingsafspraken gemaakt worden. Kortom, er is veel te doen. De gemeente hoopt eind volgend jaar het kenniscentrum feestelijk te kunnen openen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.