Grote schade kankerpatiënten door stilleggen niet-acute zorg

Foto: Pixabay

KWF Kankerbestrijding noemt het “zorgelijk” dat ziekenhuizen alle niet-acute zorg moeten staken vanwege het hoge aantal coronapatiënten. “Dit kan veel schade veroorzaken voor mensen die kankerzorg krijgen. Ook emotioneel”, aldus een woordvoerster.

Zorg stilleggen

Dinsdag werd bekend dat ziekenhuizen alle niet-acute, planbare zorg stilleggen om de grote toename van het aantal coronapatiënten aan te kunnen. Behandelingen die binnen zes weken noodzakelijk zijn om blijvende gezondheidsschade of verlies van levensjaren te voorkomen, gelden als kritiek en gaan dus door. Dat betekent dat alle andere niet-acute zorg voor onder meer kankerpatiënten komt te vervallen.

Agressieve ziekte

“Niet alleen operaties maar ook chemo’s en bestralingen worden stilgelegd”, aldus de woordvoerster van KWF. Welke patiënten precies moeten wachten op zorg is volgens haar afhankelijk van hoe agressief de tumor is en in welke fase van de behandeling de patiënt zit. Hoeveel kankerpatiënten worden benadeeld door het stilleggen van de niet-acute behandelingen kan ze niet zeggen.

Grote schade

De schade kan groot zijn. “Kanker is een agressieve ziekte. Het is hoe dan ook belangrijk dat mensen worden behandeld. Ook emotioneel kan de schade flink zijn als je hoort dat je behandeling is uitgesteld. Dat komt nog eens bovenop de stress die de hele coronacrisis mensen al geeft.”

Hoop op snelle hervatting

“Als we ons als Nederlanders aan de maatregelen houden dan kunnen we voorkomen dat deze situatie lang duurt”, zegt ze. “We snappen dat corona grote impact heeft op de zorgcapaciteit. We moeten de coronazorg snel onder controle krijgen. Maar wij staan als KWF wel voor de kankerpatiënten. Dus we hopen dat de niet-acute zorg voor hen zo snel mogelijk weer hervat kan worden.” Het bericht ‘Grote schade kankerpatiënten door stilleggen niet-acute zorg’ verscheen eerst op Nieuws.nl.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.