Jaarwisseling dit jaar in heel Nederland zonder vuurwerk

Foto: Pixabay

Vuurwerk afsteken mag deze jaarwisseling niet. Ook het kopen en verhandelen van vuurwerk is verboden.

Straffen

De boete voor het afsteken van vuurwerk is €100,-. Ben je onder de 18 jaar, dan ga je naar Halt. Hier krijg je dan een alternatieve straf (een leer/werkstraf van bijvoorbeeld 6 uur). Als je illegaal vuurwerk afsteekt is de boete al snel €400,- of als je onder de 18 jaar bent 20 uur werkstraf. Let op; dit is de strafeis per artikel dat je afgestoken hebt.

Politieoproep voor tips en informatie

De politie roept inwoners op om tips en informatie over vuurwerk en overlast of schade door vuurwerk actief te melden via 0900-8844 (geen spoed) of 112 (spoed). De politie neemt waar nodig actie of stelt een onderzoek in. Wanneer daders worden aangehouden en bekeurd, draaien ze ook op voor de schade. Het is hierbij van belang dat aangifte wordt gedaan. Aangifte doen kan bij voorkeur via internet (www.politie.nl) of op het politiebureau na een telefonische afspraak via 0900-8844. Melden van tips en informatie kan ook anoniem bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Tips om vernielingen en brandstichtingen tijdens de jaarwisseling te voorkomen

U kunt zelf een aantal acties ondernemen om schade door vuurwerk, maar ook door vernielingen en brandstichtingen zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Zorg dat brandbare materialen achter slot en grendel staan.
  • Zet afvalcontainers in de schuur of op een minder toegankelijke plek.
  • Zet geen oud papier op straat.
  • Zet geen afval naast ondergrondse afvalcontainers.
  • Zet uw oude kerstboom niet op straat.
  • Bent u aan het verbouwen? Haal uw (bouw)container weg of sluit deze goed af.
  • Sluit tijdens de jaarwisseling alle ramen van uw woning.

Verlaat u op oudejaarsavond uw woning? Doe deuren op slot, laat een lamp branden en vraag uw buren om een oogje in het zeil te houden.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.