December door klimaatverandering 1 graad opgewarmd en regenachtiger

Foto: Pixabay

Door klimaatverandering wordt december steeds warmer. Dat heeft Weeronline becijferd.

December is warmer

Weeronline heeft een rapport opgesteld. Bij het opstellen van ‘de nieuwe normaal’: de gemiddelden in de klimaatperiode 1991-2020. In vergelijking met 1951-1980 is het gemiddeld 1,0 graden warmer geworden. In vergelijking met klimaatperiode 1981-2010 is december 0,5 graden opgewarmd. De ‘nieuwe’ normale maandgemiddelde temperatuur is nu 4,2 graden.

Vriesdagen minder

Het aantal dagen waarop het vriest, is iets afgenomen. Lichte vorst, met een minimumtemperatuur iets onder het vriespunt, kwam in de vorige klimaatperioden gemiddeld op twaalf tot dertien dagen voor. In de nieuwe normaal vriest het op elf dagen. Het aantal dagen met matige vorst, kouder dan -5 graden, ligt nog steeds op drie. Strenge vorst komt nog slechts sporadisch voor.

Vaker zondagen

De zon schijnt ook steeds vaker in december: die laat zich gemiddeld over het land 58 uur zien. In de vorige klimaatperiode was dit nog 49 uur en in de klimaatperiode daar weer voor scheen de zon gemiddeld 39 uur. Daarmee is het tegenwoordig maar liefst 48 procent zonniger dan 30 jaar geleden.

Meer regen

Er valt ook steeds meer regen. Gemiddeld over het land is het nu in totaal 86 millimeter. Dat is 6 millimeter meer dan in de vorige klimaatperiode, die van 1981-2010. Vergeleken met de klimaatperiode 1951-1980 valt er 12 millimeter meer neerslag. Het bericht ‘December door klimaatverandering 1 graad opgewarmd’ verscheen eerst op Nieuws.nl. december

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.