Militairen aan de slag in zorghotel Chrysant in Apeldoorn

Foto: ©Defensie

Tien medisch geschoolde militairen zijn vanaf afgelopen woensdag aan de slag in een zorghotel in Apeldoorn. Zij zijn gelegerd in Schaarsbergen bij de Luchtmobiele Brigade.

Militairen

Zij gaan de regionale post in Apeldoorn, in zorghuis Casa Bonita, helpen met de dagelijkse zorghandelingen. Dat maakt het ministerie van Defensie bekend. “Vandaag gaan de eerste militairen aan de slag in Apeldoorn om de druk op de zorg aldaar te verlichten”, aldus Defensieminister Ank Bijleveld. Het zijn de eerste tien van een groep van honderd militairen die beschikbaar zijn om de zwaar belaste zorgsector te ondersteunen. De militairen worden ingezet in Zorghotel Chrysant, waar coronapatiënten verblijven die thuis niet de nodige zorg kunnen ontvangen. Casa Bonita moest afgelopen week vanwege personeelsproblemen het aantal beschikbare bedden al terugschroeven. De militairen worden dan ook ingezet als “extra handen aan het bed”, aldus Defensie. Ze  worden ingewerkt door het personeel van de zorginstelling en gaan in principe tot 19 januari aan de slag . Volgens één van de militairen zullen zijn collega’s en hij ingezet worden in de normale gang van zaken. Wassen, verzorgen en medicijnen uitdelen zullen horen bij de werkzaamheden.

Handjes aan het bed

Zorghotel Chrysant op locatie Casa Bonita, onderdeel van Zorggroep Apeldoorn en omstreken, speelt een grote rol in de regionale ontlasting van ziekenhuizen en thuiszorg voor coronapatiënten. Er verblijven mensen die corona hebben en die vanwege hun ziekte tijdelijk niet thuis de intensieve zorg kunnen ontvangen die zij nodig hebben. Door de grote druk op de zorg vanwege het coronavirus kampt het zorghotel met een tekort aan zorgprofessionals.

De 10 militairen bieden hulp als extra ‘handen aan het bed’. Zij worden ingewerkt door het personeel van de zorginstelling. Defensie levert het team in principe tot en met 19 januari.

Beoordeling

Defensieteams beoordelen sinds gisteren de verzoeken om militaire bijstand in de regio’s Twente, Groningen en Apeldoorn, om te bepalen waar welke hulp nodig is. Defensie stelt ongeveer 100 medisch geschoolde militairen beschikbaar om instellingen te ondersteunen bij de coronazorg. Voor de inzet in corona-teststraten zette de krijgsmacht eerder 1.000 mensen in. Nu dit testproces op orde is, kunnen deze militairen ook aan de slag op andere plekken, zoals vaccinatiestraten.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.