Coronacrisis blijft uitgavenpatroon huishoudens beïnvloeden

Foto: Pixabay

Huishoudens hebben in november vorig jaar 6,5 procent minder besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder.

Diensten

Vooral aan diensten, zoals een bezoek aan de kapper, een museum, een restaurant en de bioscoop, werd net als de maanden daarvoor minder uitgegeven. De uitgaven aan duurzame goederen vielen echter hoger uit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De uitgaven aan diensten lagen in november 14,1 procent lager dan een jaar eerder. De krimp was in oktober groter dan het jaar ervoor. Dat komt ook omdat restaurants en cafés in november de hele maand gesloten waren. Pretparken, theaters, bioscopen, dierentuinen, bibliotheken, zwembaden en musea moesten op 4 november sluiten. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale inwendige consumptieve bestedingen uit.

Thuiswerken

Aan duurzame goederen werd 6 procent meer besteed. Huishoudens kochten vooral meer elektrische apparatuur en artikelen om de woninginrichting te verfraaien. Aan vervoersmiddelen, kleding en schoenen werd minder uitgegeven dan een jaar eerder.

Verder hebben consumenten bijna 5 procent meer gespendeerd aan voeding en genotmiddelen dan in november 2019. Aan overige goederen, zoals gas, elektriciteit en benzine werd 2,9 procent minder besteed dan een jaar terug. Door het vele thuiswerken hoefden mensen minder vaak te tanken. Ook was het afgelopen november minder koud dan een jaar eerder, waardoor er minder hoefde te worden gestookt.

In november hoger

Eerder meldde het CBS dat de detailhandel in november 9,6 procent meer heeft gedaan dan in november 2019. Het verkoopvolume lag 8,4 procent hoger. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen