Cybercriminelen vaker actief uit naam van de Belastingdienst

Foto: Pixabay

Criminelen proberen steeds vaker van mensen geld af te pakken via e-mail of app- en sms-berichten uit naam van de Belastingdienst, meldt deze organisatie donderdag.

Cybercriminelen

Vorig jaar kreeg de Belastingdienst 162.624 meldingen binnen van cybercrime. Dit waren er in 2017 nog ongeveer 7700. De Belastingdienst spreekt van “een groeiend fenomeen” en een “zorgwekkende ontwikkeling”. Slachtaanbiedingen kunnen soms financieel hard worden gemaakt door deze vorm van fraude. Ook beschadigt deze praktijk het vertrouwen van mensen, aldus de organisatie.

Niet ingaan op

Mensen moeten nooit ingaan op berichten via sms, WhatsApp, e-mail of telefoon die zogenaamd zijn van de Belastingdienst en waarin wordt gedreigd met dwang als er niet onmiddellijk een overboeking wordt gedaan, zonder de fiscus.

Praktijken tegen gaan

De dienst doet er naar eigen alles zeggen aan om de praktijken tegen te gaan. Het lukt steeds beter om criminelen voor te zijn. “Door snel ingrijpen zijn er in 2020 op verzoek van de Belastingdienst 265 bankrekeningen en ruim 1600 telefoonnummers speciaaleerd en vele websites (op tijd) offline gehaald.” Het bericht Cybercriminelen vaker actief uit de naam van de Belastingdienst verscheen eerst op Nieuws.nl .

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen