Goedemorgen, het is vandaag maandag 25 januari

Foto: pixabay

Door Sam Fish – Het is misschien wel het leukste tijdverdrijf voor kinderen; bubbeltjesplastic!

Bubbeltjesplastic

Ook al heet het eigenlijk noppenfolie. Bubbeltjesplastic, bolletjesplastic of noppenfolie. Het mag dan een verpakkingsmateriaal zijn, er is vrijwel niemand die de bubbeltjes heel kan laten. Wil er toch bijna geen leuker geluid dan een hele rits aan bubbeltjes laten klappen. Noppenfolie werd in 1957 per ongeluk uitgevonden door twee ingenieurs. Dat waren Alfred Fielding en Marc Chavannes. Zij waren op zoek naar behang met reliëf en een papieren achterkant die makkelijk te reinigen was. Wat een ontdekking.

Weerbericht Weeronline

Vanochtend vroeg valt er nog wat (natte) sneeuw in het uiterste zuidoosten van het land, maar de neerslag trekt weg en het wordt overwegend droog. Wel moeten weggebruikers in het hele land rekening houden met plaatselijke gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. In het noorden en noordoosten kan wat nevel of mist voorkomen. Vanaf het noordwesten breekt in de loop van de ochtend op steeds meer plaatsen de zon door, waardoor eventuele nevel en gladheid snel zullen verdwijnen. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en later in de ochtend kan de westkust te maken krijgen met enkele (winterse) buien.

Vanmiddag zijn er wolkenvelden en de zon schijnt af en toe. Op veel plaatsen blijft het droog, alleen in het westen is kans op enkele buien. Bij deze buien is kans op wat hagel en een klap onweer. De temperatuur stijgt op veel plaatsen naar 4 à 5 graden. In Zuid-Limburg blijft het kwik steken op een graad of 3. De westenwind is matig van kracht. Vlak aan zee staat een vrij krachtige wind. In het tweede deel van de middag neemt vanuit het noordwesten de bewolking en kans op regen toe.

Vanavond raakt het op steeds meer plaatsen bewolkt en vanuit het noordwesten trekken buien over het noorden en midden van het land. Langs de kust staat een krachtige tot harde noordwestenwind met kans op windstoten tot 75 km/uur. Aanvankelijk valt de neerslag in de vorm van regen, maar dieper landinwaarts is bij deze buien ook (natte) sneeuw mogelijk. Met temperaturen rond het vriespunt kan de sneeuw in het binnenland een tijdje blijven liggen en is er kans op gladheid.

Corona-update

Het RIVM heeft de corona-cijfers geüpdatet. Dit zijn de cijfers van de week van 13 tot 19 januari.

  • De afgelopen week hebben 776 mensen een positieve testuitslag gekregen
  • Er zijn 1348 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis
  • Helaas zijn er de afgelopen week 608 mensen overleden aan het virus
  • In Apeldoorn zijn er deze week 211 besmettingen bijgekomen
  • Volgens het coronadashboardzijn er in Apeldoorn in de afgelopen 24 uur 17 mensen positief getest op het virus. In heel Nederland waren dat er 4924.

Bron: RIVM 

Thema van de dag

Naast de dag van het bubbeltjesplastic, is het ook de dag van de Irish Coffee en het ’tegenovergesteld’-dag. En op deze dag werd in 1554 São Paolo (Brazilië) gesticht. In 1839 suggereerde Michael Faraday als eerste de mogelijkheid van fotografie. In 1881 richtten Alexander Graham Bell en Thomas Edison de Oriental Telephone Company op. Een paar jaar later, in 1915, voerde Bell het eerste transcontinentale telefoongesprek van New York naar San Francisco. In 1919 werd de Volkenbond opgericht. En tot slot gaf John F. Kennedy op deze dag in 1961 een persconferentie. Niet heel bijzonder zou je denken, maar het was de eerste presidentiële persconferentie die live werd uitgezonden op tv.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen