Goedemorgen, het is vandaag woensdag 27 januari

Foto: Pixabay

Door Sam Fish – Vandaag, 27 januari, vieren we de bevrijding van het grote en misschien wel bekendste concentratiekamp uit de Tweede Wereldoorlog; Auschwitz-Birkenau in Polen.

Internationale holocaustherdenkingsdag

Juist, 27 januari is de internationale holocaustherdenkingsdag. Op deze dag kwam het Rode Leger aan in een grotendeels verlaten concentratiekamp. Hiermee worden de nog gevangen slachtoffers officieel bevrijd. Sindsdien vieren wij de bevrijding. Maar we herdenken ook alle miljoenen slachtoffers van de genocides van de holocaust. Alle lidstaten van de Verenigde Naties spannen zich juist op deze dag in om te herdenken. Ook willen ze ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.

Weerbericht

De dag begint met regen en mogelijke (natte) sneeuw in het oosten van het land. Hier hebben we daar geen laatste busje. Die buien trekken ook later in de ochtend het land ook weer uit. De middag verloopt grotendeels grotendeels droog. Op steeds meer plaatsen is er dan ook ruimte voor de zon. Er staat een zwakke tot matige wind vanuit het noordwesten tot westen. Het wordt zo’n 8 graden. Dit komt doordat er nog steeds relatief warmere lucht vanaf de Noordzee wordt aangevoerd.

Bron: Weer.nl

Corona-update

Het RIVM heeft de corona-cijfers geüpdatet. Dit zijn de cijfers van de week van 20 tot en met 26 januari.

  • In Apeldoorn zijn er de afgelopen week 208 besmettingen bijgekomen
  • Volgens het coronadashboardzijn er in Apeldoorn de afgelopen 24 uur 24 mensen positief getest op het virus. In heel Nederland waren dat er 3997.

Bron: RIVM 

Thema van de dag

Naast de internationale holocaustherdenkingsdag zijn er meer thema’s voor vandaag. Zo is het de dag van de lightrail, de chocolade cake en de shelfie. Dat laatste is een foto van je boekenkast. En er gebeurde op deze dag ook van alles in de geschiedenis. Zo begon in 1606 het proces tegen Guy Fawkes. Hij is de beoogde aanstichter van het buskruitverraad op 5 november 1605. In 1880 is Thomas Edison het octrooi op de gloeilamp. In 1926 werd de televisie voor het eerst gedemonstreerd. In 1942 werd de laagste temperatuur ooit gemeten in Nederland, namelijk -27,4 graden Celcius. En in 2010 introduceerde Apple de eerste iPad.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen