Goedemorgen, het is vandaag dinsdag 2 februari

Foto: Pixabay

Door Sam Fish – In het Nederlands heet het ‘bosmarmottendag’, maar Groundhog day is een stuk bekender voor de meeste mensen. Al is het maar door de film.

Goedemorgen Groundhog Day

Groundhog Day is een echte Amerikaanse en Canadese feestdag. Hier in Nederland wordt er ook niet écht bij stilgestaan. Deze dag is elk jaar op 2 februari. Op deze dag zou de bosmarmot volgens de folklore ontwaken uit zijn winterslaap. Hij zou dan ook uit zijn holletje komen. Volgens traditie zou het beestje het einde van de winter kunnen voorspellen op grond van zijn schaduw.

Het zit zo. Als de bosmarmot op Groundhog Day zijn eigen schaduw ziet, zal hij terugkeren naar zijn hol. De winter zal dan nog zes weken duren. Mocht hij zijn schaduw niet zien en dus niet terugkeren naar zijn hol, dan is het einde van de winter in zicht.

Weerbericht

Het is bewolkt en vanuit het zuidwesten volgt regen. Later op de ochtend en vanmiddag kan in het noorden (natte) sneeuw vallen. Het kwik loopt op tot zo’n 6°C vanavond. De wind draait van het zuiden uit van (zuid)oost naar zuidwest en is matig. Langs de westkust wordt de wind later in de middag (vrij) krachtig, 5-6 Bft. Komende nacht kan het vooral in het westen en noorden van het land soms stevig regenen.

Corona-update

Het RIVM heeft de corona-cijfers geüpdatet. Dit zijn de cijfers van de week van 13 tot 19 januari.

  • De afgelopen week hebben 635 mensen een positieve testuitslag gekregen
  • Er zijn 1264 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis
  • Helaas zijn er de afgelopen week 512 mensen overleden aan het virus
  • In Apeldoorn zijn er afgelopen 7 dagen 142 besmettingen bijgekomen
  • Volgens het coronadashboardzijn er in Apeldoorn de afgelopen 24 uur 17 mensen positief getest op het virus. In heel Nederland waren dat er 3280.

Bron: RIVM 

Thema van de dag

Maar het is niet alleen Groundhog Day. Het is ook Waterlandendag en de dag van de aardappelkroketjes. Lekker! En we kijken terug in de geschiedenis. Want op deze dag in 1653 kreeg New Amsterdam stadsrechten, tegenwoordig heet deze stad New York. In 1920 werd Estland de onafhankelijkheid aan Rusland. In 1935 werd de leugendetector voor het eerst getest. In 1947 gaf Edwin Land de eerste demonstratie van de Polaroid camera. In 2002 stapte onze huidige koning en koningin in het huwelijksbootje. En we sluiten helaas af met een verdrietige herinnering. Op deze dag in 2003 werd een 13-jarige doodgeschoten toen hij sneeuwballen gooide vanaf het parkeerdek van Slinge in Rotterdam.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.