Koolmonoxide een sluipmoordenaar in huis

Foto: Pixabay

In februari vraagt de Brandweer extra aandacht voor koolmonoxide, ook bekend als CO.

Koolmonoxide staat niet voor niets bekend als sluipmoordenaar. U ziet of ruikt het niet, maar als u CO inademt kan dit ernstige gevolgen hebben. Jaarlijks worden er ongeveer 200 mensen opgenomen en overlijden er vijf tot tien mensen na een CO-vergiftiging.

Tips om koolmonoxide-vergiftiging te voorkomen

  • Ventileer: zet altijd (24/7) een rooster open of een raam op een kiertje.
  • Controleer: laat uw cv-ketel, geiser of kachel minimaal één keer per jaar door een gecertificeerd vakman controleren.
  • Alarmeer: wees op tijd gealarmeerd en plaats een CO-melder, in ieder geval in de ruimte van het verbrandingstoestel. Vergeet ook niet om de CO-melder regelmatig te testen en af te stoffen. Weten waar u de CO-melder moet hangen? Kijk op de CO-wijzer.

Symptomen CO-vergiftiging

De symptomen van CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid/flauwvallen, misselijkheid /braken, verwardheid, vermoeidheid en versnelde hartslag of pijn op de borst. Bepaalde mensen zijn extra gevoelig voor een CO-vergiftiging, zoals hart- en vaatpatiënten, astma- en longpatiënten, zwangere vrouwen en hun foetus (foetaal bloed neemt 2x zo snel CO op als volwassen bloed), baby’s en kleine kinderen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.