Eerbetoon aan oud-premier Piet de Jong op Prins Hendrikplein

Foto: Google Street View

Komende zomer plaatst gemeente Apeldoorn in samenwerking met de KSG Apeldoorn een bankje als eerbetoon aan oud-premier Piet de Jong op het Prins Hendrikplein.

Eerbetoon

Het bankje komt in de ronding voor het elektriciteitskastje te staan. Om het bankje worden planten, bloemen en een heg geplaatst, uiteraard passend bij de huidige uitstraling van het pleintje.

Herinneringsbank en planten en bloemen maken plein ‘af’

Piet de Jong werd op 3 april 1915 geboren in Apeldoorn en maakte een indrukwekkende carrière door. Zo heeft hij in de periode van 1959 tot 1971 diverse functies bekleed: Minister van Defensie, Minister van Algemene Zaken en Minister-president. Wethouder Maarten van Vierssen: “Dit is natuurlijk een uitzonderlijke prestatie en we vinden het belangrijk om personen die zo’n belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Apeldoorn zijn – en in dit geval zelfs het hele land – een plek te geven in ons collectieve geheugen.”

Mooie kans op verfraaien

Met aanleg van het bankje komen twee zaken samen: de herinnering aan Piet de Jong in ere houden en de wens om het elektriciteitskastje mooi op te laten gaan in het groen van het Prins Hendrikplein om daarmee het plein ‘af te maken’. In Apeldoorn zijn overigens meerdere herinneringsbankjes te vinden, bijvoorbeeld in het Wilhelminapark (Burgemeester Tutein Nolthenius) en aan de Generaal van Heutszlaan (wethouder Van Wijhe). Daarmee past dit bankje ook in een Apeldoornse traditie.

KSG houdt het mooi en schoon

De locatie van het bankje is niet willekeurig gekozen. Piet de Jong heeft in zijn jonge jaren op de KSG – de toenmalige Koninklijke HBS – zijn opleiding genoten. Daarom omarmt de KSG de komst van het bankje en zal de KSG met leerlingen een rol willen spelen in het netjes houden van het bankje.

Deze zomer staat het bankje er

Deze zomer is het vijf jaar geleden dat Piet de Jong overleed. Van Vierssen: “We zouden het een passend moment vinden om op dat moment het herinneringsbankje samen met zijn familie, leerlingen van de KSG en omwonenden met elkaar officieel in gebruik te nemen. Ervan uitgaande dat dat hopelijk weer kan en mag in de zomer van 2021”.

Meer weten of reageren

Hebt u na het lezen van deze brief nog vragen over het bankje, de aanleg of planning? Laat het gerust weten aan Floor Vogels, [email protected]. U kunt overigens ook via de officiële weg (omgevingsvergunningprocedure) reageren op de plannen om het bankje te plaatsen. Dat kan naar verwachting vanaf eind februari/begin maart via deze pagina: https://www.apeldoorn.nl/overzicht_bekendmakingen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.