Zonnedak-award Apeldoorn heeft 3 genomineerde bekendgemaakt

Foto: Pixabay

Zonne-energie is in Nederland de snelst groeiende duurzame energiebron, meldt het CBS.

Zonnedak-award 2020

Ook in de gemeente Apeldoorn neemt het aantal zonnepanelen explosief toe. Veel van die panelen zien we nauwelijks, omdat ze liggen op het dak van bedrijven en organisaties. De zonnedak-award maakt deze onzichtbare opwek zichtbaar: het meest bijzondere, opvallende of effectieve dak maakt kans op de zonnedak-award. Van alle grote zonnedaken die in 2020 zijn gerealiseerd, zijn er drie genomineerd voor de Zonnedak-award 2020.

Jaarlijkse award

Jaarlijks wordt het indrukwekkendste zonnedak van 50 panelen of meer in Apeldoorn beloond met de Zonnedak-award. De award is ontstaan om bedrijven en organisaties die investeren in duurzame energie in het zonnetje te zetten. De jury, die bestaat uit Anne ten Brummelhuis van de Taskforce Zonne-energie en Erik Vos van Buurtstroom Apeldoorn, hebben uit een groslijst van 29 bedrijven drie genomineerden gekozen.

Hulp

PolderPV: “Elk dak draagt bij” Dit jaar werd de jury bijgestaan door Peter Segaar, ook wel bekend onder zijn alias PolderPV. Peter is dagelijks bezig met het monitoren van zonne-energie in Nederland. “Alle lof voor de bedrijven en organisaties die hebben geïnvesteerd in zonne-energie. Elke installatie, hoe klein of groot ‘ie ook is, draagt bij aan de energietransitie. De situatie van zonnepanelen verschilt enorm per gemeente. Apeldoorn is groot, heeft grote industriegebieden met veel behoorlijke platte daken, veel woningen, én er zijn al veel zonnepanelen geplaatst.” Veel daken nog onbenut Ook ten Brummelhuis is enthousiast. “Dit jaar hebben we zo’n 29 nieuwe zonnedaken geteld met vijftig of meer panelen. De bedrijven en organisaties hebben bij elkaar hebben ongeveer 16.000 panelen gelegd. Ter vergelijking: dit komt overeen met het jaarverbruik van 1450 huishoudens”.

3 onderdelen

Voor de genomineerden heeft de jury gekeken naar drie punten: een optimale benutting van het dak, welk type panelen er zijn toegepast en of het bedrijf inspirerend is voor. “Na een goed juryberaad kunnen we Gerrevink Recycling, Haco Taillift Parts en restaurant Mediterrance feliciteren met hun nominatie! Er zijn nog veel daken onbenut in Apeldoorn maar zij laten zien dat het kan en de moeite waard is om zonnepanelen te installeren.” Aldus ten Brummelhuis. Genomineerden Erik Vos: “Van Gerrevink Recycling heeft het dak geschikt moeten maken voor de panelen. Mediterance zit in de binnenstad: het is een moeilijkere plek met veel hoogteverschil. Bij Haco Taillift Parts hebben medewerkers geholpen met de installatie en maakt het zonnedak deel uit van de totale verduurzaming van het bedrijf. De drie nieuwe zonnedaken zijn heel verschillend qua grootte en locatie, maar alle drie laten ze zien dat ‘zon op dak’ kan en de moeite waard is.”

Meer info

Wil je op de hoogte blijven van de genomineerden en de winnaar? Weten hoe zij het hebben aangepakt en welke obstakels ze hebben overwonnen? Hou de social-mediakanalen van Energiecoöperatie deA en de gemeente Apeldoorn in de gaten. Op 22 maart wordt de winnaar bekend gemaakt.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen