‘Een beetje open’

Foto: Pixabay

‘Een beetje open’

Heeft u de kreet ‘een beetje open’ gehoord? Zo’n kreet is nauwelijks te bevatten en wat wordt er nu echt mee bedoeld. Een beetje open, betekent dat dat de voordeur voor de helft open mag, of voor een kwart of driekwart? En wat moet je er dan mee? Sinds deze week mogen niet-essentiële winkels een beetje open. In de artikelen worden dan meteen kreten van uitleg gegeven. 

Nu kan men voorstellen, dat men al moeite heeft met de kreet van niet-essentiële winkels. In de krant Havenloods, een lokale krant voor Rotterdam, was op 14 december een artikel te vinden met de kop ‘Wat zijn nu eigenlijk niet-essentiële winkels?’ In het artikel werd de volgende uitleg gegeven “ … Een niet-essentiële winkel verkoopt geen levensmiddelen. Dus geen eten of andere eerste levensbehoeften zoals medicijnen, toiletpapier, schoonmaakartikelen en dierenvoer. Bijvoorbeeld kledingwinkels, tuincentra en bouwmarkten zijn geen essentiële winkels. Supermarkten, drogisterijen, apotheken en banken wel … “

Dus winkels die geen levensmiddelen of andere eerste levensbehoeften verkopen, zijn niet-essentiële winkels. In het artikel gaf de journalist dus aan, dat men dan sprak over kledingzaken, tuincentra en bouwmarkten. Deze winkels mogen dus vanaf deze week een ‘beetje open’. En dat ‘beetje open’ wil volgens Den Haag zeggen, dat er per verdieping maar twee klanten aanwezig mogen zijn en dan ook nog maar tien minuten. Winkelen binnen tien minuten in kledingzaken, dat is niet echt eenvoudig te noemen. Laat het mijn vrouw maar niet horen !

Maar het is nog niet alles, daar klanten zich van te voren moeten aanmelden – afspraak maken om naar een kledingwinkel te gaan – om daarna bepaalde tijd door te krijgen waarbinnen men kan ‘winkelen’ om een broek, jurk of jas uit te zoeken, te passen en af te rekenen.

Het is te hopen dat de ondernemers het beter gaan krijgen, want een stad zonder winkels is een arme stad. We moeten trots zijn op onze winkeliers, op onze ondernemers. Mensen die nu al maanden nauwelijks wat inkomen hebben binnengekregen, maar wel nog een winkel in stand moeten houden, de familie moeten onderhouden en al de rekeningen nog moeten betalen.

‘Een beetje open’, het blijft een vreemde kreet en ik zal er niet aan kunnen wennen. Het is aan Den Haag of men daar naar de ondernemers luistert maar ook naar de inwoners van elke gemeente in Nederland. Tenslotte is het tijd voor verkiezingen.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen