Bodemverbeteraar Bokashi terug in Apeldoorn en zorgt voor gezonde bodem

Foto: Pixabay

Een gezonde bodem voor plant en dier: daar werken we hard aan in Apeldoorn.

Bodemverbeteraar

Sinds enkele jaren experimenteren we met het maken van Bokashi. Dit is een bodemverbeteraar van eigen bodem. Dat lijkt zo succesvol dat we daar ook dit jaar mee doorgaan. Vanaf 8 maart verspreiden we Bokashi rondom bomen, struiken en plantsoenen. Kenmerkend aan Bokashi is de sterke boslucht die het met zich mee kan brengen.

Van blad naar Bokashi

Elk najaar halen we bladeren weg bij u in de wijk, bijvoorbeeld van straten en stoepen. Dat doen we om te voorkomen dat er bij regen of gladheid onveilige situaties ontstaan. Deze bladeren worden verzameld en omgezet tot bodemverbeteraar: Bokashi. Door blad uit de eigen wijken te gebruiken, houden we de kringloop zo klein mogelijk. Uiteindelijk hebben we zo’n 1000 ton blad verwerkt tot Bokashi.

Het maken van de bodemverbeteraar

Aan het blad voegen we micro-organismen toe en dekken dit daarna luchtdicht af. Vervolgens komt een proces op gang waarbij heel nuttige stoffen vrijkomen zoals antioxidanten, vitamines, enzymen, natuurlijke antibiotica en voedingsstoffen. Dat is niet alleen gezond voor de mens: het is ook goed voor de bodem en daarmee voor het bodemleven.

Voordelen van Bokashi

Bokashi biedt voeding voor het bodemleven voor bomen, struiken en plantsoenen. Belangrijke bodemdiertjes zoals wormen, kevers en spinnen hebben daar profijt van. Ook de voor ons niet zichtbare insecten profiteren van een gezonde bodem. Een ander voordeel is dat Bokashi vocht vasthoudt: met de droge zomers van de laatste jaren een essentiële eigenschap! Een gezonde bodem is belangrijk voor de groei van bomen en struiken. Door ons eigen blad weer terug te brengen in de wijk, werken we circulair en verbeteren we de kwaliteit van het groen in Apeldoorn.

Onderzoek

Het produceren van Bokashi maakt onderdeel uit van de pilot met de WUR (Wageningen University & Research). Dat doen we in een pilot, samen met 50 andere gemeenten en regio’s. Het doel is om te onderzoeken hoe we organisch materiaal kunnen hergebruiken. We bekijken de effecten van Bokashi in verhouding tot andere bodemverbeteraars en tot “niets doen”. Het project vloeit voort uit het Europese project Cityloops, waarbij het uitgangspunt is om in de toekomst groenafval en bouw- en sloopafval volledig her te gebruiken.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.