Overeenkomst vormt basis nieuwe marinierskazerne

- Marnewaard / 04-07-18..- CERTIFEX oefening van het Korps Mariniers in de Marnewaard. De oefening vindt plaats in het dorp Marnehuizen...- Via een ladder bestormen de mariniers een huis en stellen deze veilig
- Marnewaard / 04-07-18..- CERTIFEX oefening van het Korps Mariniers in de Marnewaard. De oefening vindt plaats in het dorp Marnehuizen...- Via een ladder bestormen de mariniers een huis en stellen deze veilig
Foto: Ministerie van Defensie

Het Korps Mariniers in Doorn verhuist op termijn naar Kamp Nieuw-Milligen. Voordat het zover is, moet er nog veel gebeuren.

Overeenkomst

Zo moet er een nieuwe, toekomstbestendige kazerne verrijzen en het terrein (deels) opnieuw worden ingericht. Defensie, gemeente Apeldoorn en provincie Gelderland tekenden daarom vandaag een overeenkomst. Daarin staat hoe en onder welke voorwaarden zij gaan samenwerken.

Staatssecretaris Barbara Visser: “Ik ben blij deze overeenkomst te kunnen tekenen. Bij een complex project als dit is het belangrijk dat we vanaf het begin met elkaar op één lijn zitten. Zo zorgen we ervoor dat de herinrichting van Kamp Nieuw-Milligen niet onnodig wordt vertraagd, maar ook dat iedereen straks tevreden is over het eindresultaat. Ik heb er alle vertrouwen in dat de drie betrokken partijen zich hiervoor zullen inzetten.”

Natura 2000

Er moeten verschillende zaken tussen die partijen worden afgestemd. Denk aan het mogelijk aanpassen van het huidige bestemmingsplan van de gemeente Apeldoorn.

Een ander aspect om zo vroeg mogelijk rekening mee te houden, is dat Kamp Nieuw-Milligen gedeeltelijk in Natura 2000-gebied ligt. Daarom zal het aan stikstofregelgeving moeten voldoen. Er moet dus een functionele en toekomstbestendige herinrichting komen, zonder onnodige aantasting van dit bijzondere natuurgebied.

Coördinerend Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog: “Gelderland is een provincie waar werknemers van Defensie veilig en goed kunnen werken. Nu verwelkomen wij de mariniers. We hebben er vertrouwen in dat de realisatie van de plannen op een zorgvuldige manier gebeurt. ”

Betekenis voor Apeldoorn

De komst van ruim 2.100 mariniers heeft een bredere impact op de gemeente Apeldoorn dan alleen de komst van de kazerne. Bijvoorbeeld op de middenstand, de vraag naar huisvesting en het gebruik van voorzieningen. Zo is het de bedoeling dat de mariniers gebruik gaan maken van een nieuw te ontwikkelen openbaar zwembad in Apeldoorn. De partijen zullen nog overleggen over de gebruiksvoorwaarden.

Stad van de veiligheid

De komst van de marinierskazerne is tegelijkertijd een kans om Apeldoorn verder te ontwikkelen tot stad van de veiligheid. Nu al biedt de stad plek aan de politieacademie, de Koninklijke Marechaussee en diverse andere Defensieonderdelen. Daarnaast werkt Apeldoorn met verschillende partners aan de realisatie van een Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, dat zich richt op digitale veiligheid, fraude en opsporing. Wethouder Jeroen Joon: “Deze samenwerking met Defensie en de provincie past ons goed én is goed voor Nederland. Ik kijk er naar uit om de mariniers in onze gemeente te verwelkomen.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen