Persconferentie: avondklok gaat vanaf 31 maart een uurtje later in

Foto: Pixabay

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge gaven op dinsdagavond 23 maart een persconferentie. Ze bespraken hierin de voortgang van de huidige maatregelen.

Persconferentie

De verwachtingen waren niet hoopvol. Twee weken geleden werd er nog gehint naar fijne versoepelingen. Mogelijkheden voor de horeca met Pasen en winkels en mogelijkheden voor het hoger onderwijs waren daar onderdeel van. Maar de cijfers zijn sinds die laatste persconferentie niet mals. En dus gaat er niet veel veranderen de komende tijd.

Alles blijft hetzelfde

“We kunnen op dit moment geen maatregel loslaten. Dat houdt in dat we de huidige maatregelen verlengen tot en met 20 april. Met één kleine aanpassing,” vertelt Rutte. “De avondklok laten we een uur later ingaan als de zomertijd ingaat.” Dat betekent dat op woensdag 31 maart de avondklok start om 22.00 uur in plaats van 21.00 uur. Hij blijft wel duren tot 4.30 uur, de avondklok wordt dus met een uur ingekort.

Op dinsdag 13 april een nieuwe persconferentie. Dan wordt er gekeken hoe de situatie ervoor staat en wat er mogelijk of nodig is. Want, zo kondigt Rutte aan, “op basis van de cijfers wordt er continue en zorgvuldig gekeken wat er nodig is. Dat kan tegenvallen, maar het kan ook meevallen.” Als over een week blijft dat de cijfers dalen, dan kunnen de versoepelingen naar voren gehaald worden. Er wordt daarbij ook gekeken naar alle sectoren en activiteiten.

Basisregels

Rutte doet nog de oproep om ons aan de basisregels te houden. Handen wassen en thuis blijven bij klachten zijn enorm belangrijk. Ook het houden van afstand onderling moet nageleefd worden. Alleen als we dat doen, kunnen we de cijfers naar beneden brengen.

Reisadvies

In de landen om ons heen komt ook het virus weer steeds verder op. En Nederland is geen eiland, dus lijkt de ontwikkeling van de derde golf hier in Nederland heel erg op dat bij onze buurlanden. Daarom wordt het huidige reisadvies verlengd tot 15 mei. “Ga dus niet op vakantie naar het buitenland in de meivakantie,” benadrukt Rutte. “Voor de zomervakantie ligt er nog geen reisadvies klaar, dat wordt nog bekeken.”

Testen

De verwachting is dat er vanaf midden april corona-zelftesten beschikbaar zijn. In het onderwijs kan daarmee risicogericht en preventief getest worden. Op die manier wil het kabinet ervoor zorgen dat studenten weer naar school kunnen. Dit kan op zijn vroegst vanaf 26 april. En dat kan alleen als de besmettingscijfers dit toelaten. De onderwijsinstellingen moeten de studenten zelf een test aan kunnen bieden.

Op andere plaatsen zal het gebruik van toegangstesten meer mogelijk kunnen maken. Bijvoorbeeld bij evenementen of activiteiten. Er moet dan voor binnenkomst een test worden gedaan. Bij een negatieve testuitslag krijg je toegang, anders niet. Deze kan getoond worden via een app. Ook hiervoor geldt dat de cijfers het toe moeten laten. Als dat zo is worden er de komende tijd proeven gedaan met kleinschalige evenementen en activiteiten.

Vaccineren

Het vaccineren is een belangrijke stap naar een samenleving zonder maatregelen. De verwachting is dat vanaf begin juni veel meer mogelijk is. Een grote groep mensen is dan al gevaccineerd, volgens de planning. Volgens diezelfde planning zou in juli 2021 iedereen vanaf 18 jaar een eerste prik gehad moeten hebben. Mits zij dit zelf willen, uiteraard.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Cookieinstellingen