“Bitcoin kopen, simpel en veilig”, column van Henny A.J. Kreeft  

Foto: Pixabay

Laatst kwam ik hier in de lokale krant een artikeltje tegen over bitcoins. Ondanks het feit dat  ik bedolven wordt onder spam over bitcoins en absoluut geen enkele mail bekijk of beantwoord, ben en blijf ik natuurlijk wel nieuwsgierig. En dan komt voor mij, als simpele Brabander, meteen al het eerste probleem: waar kan ik de informatie vinden die ik ook kan lezen én begrijpen? 

Op het net is zoveel informatie te vinden over bitcoins, maar vinden betekent nog niet dat het ook in begrijpelijk Nederlands is geschreven, ondanks dat ik gezocht heb op Nederlandse artikelen.

Het artikel in de lokale krant gaf aan dat de bitcoin een digitale valuta is, ontworpen tijdens de economische crisis van 2008. Valuta geeft mij aan, dat ik er mee kan betalen en betaald kan worden. Tot zover, simpel toch …

Maar dan vind ik op een andere site de volgende zin: “ … Bitcoin is de allereerste cryptovaluta, ontworpen als een peer-to-peer betaalsysteem dat volledig decentraal moet kunnen functioneren … “ Tja, dan wordt het toch al wat moeilijker voor me. Ik heb het woord ‘cryptovaluta’ dan maar vertaald met digitale valuta, maar dan peer-to-peer …

Dat maar eens opzoeken op SeniorWeb en dan krijg ik te lezen, dat ‘peer-to-peer’, een Engelse term, betekent ‘gelijke naar gelijke’. Normaal wordt deze kreet gebruikt voor een netwerk van PC’s die op het internet zijn aangesloten, waardoor ze bestanden kunnen uitwisselen.

En denkt u nu werkelijk dat ik met zo’n kreet wijzer ben geworden? Los van het feit dat ik de hele dag achter een PC zit, gaan mijn gedachten altijd zover, dat zodra ik het ding aan zet, dat ik aangesloten ben op het net en dus bestanden kan delen met andere apparaten. Dus wat is dat het verschil tussen gewone aansluitingen en peer-to-peer, blijft maar rondzingen.

Op een andere site vond ik dan weer iets meer uitleg. Aangezien er na 2008 nogal wat wantrouwen was richting banken – is dat al veranderd? – kwam er snel de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Dat systeem zou dan parallel moeten bestaan naast het huidige financiële systeem.

Wel het antwoord op die vraag werd dus de bitcoin. En dan wordt op vele sites weer van alles uitgelegd, maar simpel gezien zou je kunnen zeggen, dat de bitcoin de digitale vorm van cash geld zou moeten zijn. En met de bitcoin zou een manier van waarde uitwisseling ontstaan, rechtstreeks van persoon naar persoon. Zonder dat er een derde partij – lees bijvoorbeeld de bank – tussen zit.

Nu blijkt dit systeem – van persoon naar persoon – ‘peer-to-peer’ te heten. En dus weet ik nu waar de kreet toffe peer vandaan komt …

Maar heeft u wel eens geprobeerd om – los van bitcoins – een digitale rekening te openen? Dan kom je vaak uit bij buitenlandse ‘banken’, die geen kantoor hebben en die van allerlei informatie nodig hebben. Een verschrikkelijke tocht. En ik weet ook nog steeds niet wat ik ga doen met bitcoins, want een ‘rekening’ openen, zal ook wel niet eenvoudig zijn.

Henny A.J. Kreeft

Onafhankelijke Burger Journalistiek

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen