Demonstraties in Apeldoorn dit weekend niet mogelijk

Foto: ©Google Street View

De burgemeester van Apeldoorn vaardigt na overleg met politie en het Openbaar Ministerie, een noodverordening voor dit weekend uit.

Demonstraties verboden

Aanleiding voor de noodverordening zijn de oproepen vanaf afgelopen donderdagavond op online media om aanstaande zaterdag op het Stationsplein en in het Amaliapark te komen demonstreren tegen politiegeweld en de coronamaatregelen. De noodverordening geldt van zaterdag 10 april 04.30 uur tot met zondag 11 april 22.00 uur voor de gehele stad Apeldoorn.

Niet gemeld

Op dit moment is niet bekend of en hoeveel mensen zaterdag 10 april naar Apeldoorn komen en met welke intentie. De organisatoren achter de oproepen hebben zich niet gemeld bij de gemeente. Gezien de korte voorbereidingstijd zijn gemeente en politie niet in staat om de aangekondigde demonstraties op een voor iedereen veilige manier te kunnen faciliteren. Daarnaast is niet duidelijk hoe zij zich aan de coronamaatregelen gaan houden en bestaat de vrees voor de komst van groepen die uit zijn op ordeverstoring en geweld.

Melden voor veiligheid

Apeldoorn ziet demonstreren als een grondrecht. Om demonstraties op een voor iedereen gezonde en veilige manier te kunnen organiseren en te kunnen faciliteren vraagt de gemeente organisatoren zich binnen een redelijke termijn te melden. De organisatoren van de demonstraties voor dit weekend worden dan ook gevraagd zich te melden bij de gemeente zodat er gezamenlijk gekeken kan worden wanneer en onder welke afspraken de demonstratie doorgang kan vinden.

Hele zaterdag en zondag

De noodverordening geldt van zaterdag 10 april 04.30 uur tot en met zondag 11 april 22.00 uur voor de gehele bebouwde kom van Apeldoorn, met uitzondering van de dorpen. Met de noodverordening kan de politie preventieve maatregelen nemen en gerichter en directer op treden bij demonstraties en incidenten.

Bekijk de noodverordening (Pdf printversie –  1 Mb)

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.