Versoepelingen toch niet op 21 april en schuiven week op

Foto: ©Canva

De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan het ANP weten.

Versoepelingen uitgesteld

Eerder deze week lekte uit dat het kabinet de coronamaatregelen op 21 april wilde verruimen. “Dat is nog net te vroeg”, aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepelt als de piek van de derde golf is geweest. Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen stijgt weer en er zijn tussen zaterdag- en zondagochtend 8288 nieuwe coronagevallen geregistreerd, fors boven het gemiddelde van de laatste zeven dagen, dat nu op 6964 ligt, blijkt uit cijfers die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zondag naar buiten bracht

Dinsdag horen we meer

Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Dinsdag leggen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit hoe het precies verdergaat.

KHN: uitstel opening terrassen klap in gezicht horecaondernemers

De organisatie vindt het onbegrijpelijk dat “door een falend overheidsbeleid en (opnieuw) een vertraging in het rijksvaccinatieprogramma er na dertien maanden nog steeds nauwelijks stappen worden gezet om de economie weer op gang te brengen”.

Koninklijke Horeca Nederland zegt al maanden aan te geven dat er in deze coronatijd meer mogelijk is, dat de terrassen veilig open kunnen. De organisatie zegt dat recent onderzoek dit aantoont. En dat er ook mogelijkheden zijn om met de KHN-horecaroutekaart de horeca veilig en verantwoord stapsgewijs te openen.

Als er per 28 april versoepelingen worden doorgevoerd, dan wil KHN niet met alleen terrassen worden “afgescheept”, aldus de organisatie. “De horeca moet dan haar deuren kunnen openen volgens fase 1 van de KHN-horecaroutekaart, dus ook binnen. In de plannen die klaarliggen, heeft KHN gekeken naar wat veilig kan én zo min mogelijk schade toebrengt aan de economie.”

Verder stelt KHN dat financiële compensatie keihard noodzakelijk blijft totdat de horeca volledig open is. “Zodat horecaondernemers hun vaste lasten kunnen betalen en werknemers zo veel mogelijk kunnen doorbetalen en in dienst kunnen houden.” De brancheorganisatie noemt dat noodzakelijk om te voorkomen dat er veel ontslagen vallen en dat horecazaken op korte termijn omvallen.

De burgemeesters van de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen een dringende oproep aan het kabinet om terrassen en andere buitenruimte te heropenen.

INretail: teleurstelling groot, zeker omdat er hoop was

Voor winkeliers is de teleurstelling ook groot, zegt Udo Delfgou, directeur bij branchevereniging INretail. “Zeker omdat er hoop was. De berichten over versoepelingen ten aanzien van het winkelen, wekte verwachtingen.”

Volgens Delfgou doet het extra pijn bij de achterban, omdat die ervan overtuigd is dat het opengaan van winkels voor publiek veilig kan. Momenteel is er een regeling wegens corona waarbij publiek kan winkelen op afspraak.

Er waren stappen aangekondigd zoals het heropenen van winkels en terrassen, het schrappen van de avondklok en mogelijk het openen van het hoger onderwijs. Maar alleen als de ziekenhuis- en besmettingscijfers het toe zouden laten. Zondag besloot het kabinet dat het toch niet kan. Er wordt pas versoepeld als de piek van de derde golf is geweest.

Delfgou zegt dat zijn organisatie nog moet bestuderen wat er allemaal precies is besloten. “We horen geluiden dat nu per week besloten zal worden of versoepelingen mogelijk zijn in plaats van sowieso drie weken te wachten. We moeten nog horen of dat klopt.”

Daarnaast zou INretail graag de regel van tafel hebben dat iemand minstens vier uur van tevoren moet reserveren om te kunnen winkelen. “Een onwerkbare regel. Die hebben ze in België en Duitsland bijvoorbeeld niet.”

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.