Versoepelingen, maar niet helemaal zonder voorwaarden

Foto: ©Canva

Door Sam Fish – Demissionair premier Rutte en minister De Jonge hebben dinsdag 20 april een nieuwe persconferentie gegeven over de coronacrisis. Er zijn versoepelingen aangekondigd!

Versoepelingen volgens stappenplan

Tijdens de laatste persconferentie werd al een stappenplan aangekondigd om de maatregelen te versoepelen. Dat kan echter alleen als het op een verantwoorde manier kan. “Dat zijn we verplicht aan alle mensen in de zorg,” zegt Rutte. “Dat maakt ons besluit van vandaag ook zo spannend.” En dat besluit is om op woensdag 28 april de eerste stappen te zetten tot versoepelingen.

Weinig, maar genoeg

Er is niet veel veranderd, maar wel net genoeg. De instroom van het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis vlakt af. Volgens de cijfers van het RIVM komt er ook een daling in het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis. Dat is een optimistisch vooruitzicht. “We durven deze eerste stap aan. Een stap die nog heel behoedzaam is.” Het naleven van de basisregels is daarom nu nog belangrijker. Handen wassen, afstand houden en testen als je klachten hebt.

De versoepelingen komen in 6 groepen. We zetten ze hieronder op een rijtje.

Avondklok

Misschien wel de meest omstreden maatregel van het hele pakket: De avondklok. Het leverde rellen op en enorm veel boetes. Op het eiland waren dat er alleen al 82. Maar daar komt een einde aan. De avondklok verdwijnt! Het is de eerste versoepeling die het kabinet vanavond heeft aangekondigd. De avondklok loopt af op woensdagochtend 4.30 uur. Vanaf dat moment hoef je geen verklaring meer op zak te hebben als je tussen 22.00 en 4.30 uur op straat bent. Het mag weer.

Mensen thuis

Gezinnen hebben hier misschien minder last van dan mensen die alleen wonen, maar het bezoek aan huis gaat ook op de schop. Op dit moment is het nog zo dat je per dag maximaal één iemand op bezoek mag ontvangen. Vanaf woensdag 28 april worden dat maximaal twee personen per dag. “Dit is voor veel mensen een lastige maatregel om na te leven, maar we moeten nog even doorzetten. De meeste besmettingen vinden nog steeds plaats in huiselijke kring. Daarom moeten we voorzichtig blijven,” benadrukt Rutte.

Probeer wel het aantal verschillende mensen per week te beperken. Was bij binnenkomst je handen en houd altijd anderhalve meter afstand onderling.

Terrassen open!

Na het verdwijnen van de avondklok is dit misschien wel de meest gewenste versoepeling. Vanaf woensdag 28 april mogen de terrassen weer open. Dit gaat niet in een keer op een grootse manier, er zitten wel wat voorwaarden aan vast. Zo mogen de terrassen elke dag open tussen 12.00 en 18.00 uur. Er mogen maximaal 50 gasten plaatsnemen op het terras en alleen op reservering. Die reservering mag ter plekke gedaan worden. Wel is er een checkgesprek vooraf en is het belangrijk dat je afstand houdt tot andere gasten. Tussen de gasten op het terras moet anderhalve meter zitten en er mogen maximaal twee mensen aan een tafel zitten, tenzij ze uit één huishouden komen. Met kuchschermen tussen de tafels mag het zo zijn dat er minder afstand tussen de tafels zit. Er zijn vaste zitplaatsen en zelfbediening is niet toegestaan.

“Het is misschien niet veel, maar het is een eerste stap,” aldus Rutte. In de volgende stappen van het openingsplan worden de voorwaarden voor de horeca verruimd.

Winkels en markten mogen weer meedoen

Goed nieuws voor de niet-essentiële winkels, zij mogen weer open zonder afspraak. Dit scheelt een hoop administratieve rompslomp voor de winkeliers. Wel geldt de voorwaarde van een maximum aantal klanten per keer. Dit is afhankelijk van de grootte van de winkel. Kleine winkels mogen maximaal twee klanten per verdieping binnen laten. Voor grote winkels geldt maximaal 1 klant per 25 vierkante meter. De mondkapjes blijven verplicht en winkel alleen. De winkels mogen open zijn van 6.00 tot 20.00 uur. Essentiële winkels mogen weer open op hun vaste openingstijden.

En ook goed nieuws voor de non-foodkramen op de markten. Ook zij mogen vanaf woensdag 28 april weer meedraaien. De markten mogen dan weer volledig uitgestald worden in plaats van alleen de foodkramen.

Onderwijs

Studenten van het hoger onderwijs mogen weer naar de les. Vanaf maandag 26 april mogen zij weer één dag in de week fysiek naar de les toe. Dat kan zijn in een collegezaal of op een andere locatie waar ze de ruimte krijgen. Uiteraard geldt hier ook: houd je aan de basisregels. Heb je klachten, blijf dan thuis en laat je testen. Houd onderling ook anderhalve meter afstand.

Vanaf mei komen er zelftesten beschikbaar voor studenten en medewerkers.

Begrafenis en examens

En tot slot laat Rutte nog twee andere versoepelingen weten. Zo mogen er op dit moment nog 50 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. Vanaf woensdag 28 maart wordt dat verdubbeld en mogen er 100 mensen aanwezig zijn bij een dienst. En daarnaast mogen ook de theorie-examens voor alle rijopleidingen weer plaats vinden.

Niet iedereen blij

Het zijn belangrijke eerste stappen die gezet worden. Maar het is belangrijk dat de basisregels worden nageleefd. “We doen een beroep op gemeentes, ondernemers en brancheorganisaties om dit in goede banen te leiden. Dat vraagt wat van de handhaving. Te drukke winkelstraten en horecapleinen kunnen gesloten worden. Het vraagt ook iets van de inrichting van die pleinen en straten. Bijvoorbeeld het maken van specifieke looproutes en tellers bij de ingangen. En het vraagt ook om gezond verstand en verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

Maar natuurlijk kan niet iedereen blij zijn, er zijn altijd mensen en organisaties die buiten de boot vallen. Denk aan de mensen van de sportscholen, theaters, musea, pretparken en dierentuinen. “Het land kan niet in één keer helemaal van het slot. Dat hebben we afgelopen zomer allemaal kunnen zien. Er moeten keuzes gemaakt worden. Die keuzen worden gemaakt in overleg met gemeenten en brancheorganisaties. Daarbij wordt gekeken naar mogelijkheden, gevaren en wat er écht nodig is voor de mensen. Die keuzes zijn soms lastig uit te leggen. Laat ons er daarom samen voor zorgen dat we de volgende stappen snel kunnen zetten. Daarbij is het vaccin een grote troef.”

Vervolgstappen openingsplan

De aankondigingen die hierboven gedaan zijn, zijn onderdeel van de eerste deel van het stappenplan om de samenleving weer te openen. De tweede stap in staat op z’n vroegst op 11 mei gepland. Dan kan er bijvoorbeeld meer als het gaat om buitenlocaties, zoals dierentuinen en pretparken. Ook kan er dan onder voorwaarden weer binnen en meer buiten gesport worden. Dit hangt allemaal af van de cijfers op dat moment en de druk op de zorg.

Op 3 mei horen we of deze tweede stap gezet kan worden. Dan wordt ook meer bekend over het reisadvies. Welke maatregelen verder nog worden losgelaten, als de cijfers het toelaten, is te zien in het overzicht van het openingsplan.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen