Podotherapeut Mariël Derks legt uit wat zij en haar collega’s voor je voeten doen

Foto: ©Podotherapiepraktijk

Afgelopen jaar zijn steeds meer mensen gaan wandelen en hardlopen. Heel gezond, maar soms leidt het ook tot pijnlijke voeten of andere pijnklachten in de benen. Een podotherapeut kan helpen om deze klachten te verhelpen. Mariël Derks (52) van Paramedisch Voetencentrum Apeldoorn legt uit wat een podotherapeut kan betekenen.

Is een podotherapeut hetzelfde als een podoloog?

Goed dat je het vraagt! Veel mensen noemen ons podoloog, maar er is echt een groot verschil. Podotherapeut is een beschermde titel omdat er een vierjarige HBO-studie aan voorafgaat, terwijl iedereen zich in principe podoloog mag noemen na het volgen van een korte cursus. Een podotherapeut bezit veel meer (ervarings)kennis dan een podoloog, en kan en mag als paramedicus dus veel meer onderzoeken en behandelen.

Met welke klachten naar een podotherapeut?

Mensen komen bij ons voor pijn aan de onderrug, heup, lies, knie, enkel, voet(en), tenen of nagels. Ook mensen met vermoeide en gespannen beenspieren komen bij ons. En gelukkig komen er ook steeds meer vragen over schoenen en het voorkomen van klachten.

Een podotherapeut doet toch alleen voeten?

Nee, dat is echt een misvatting. Wij staan bekend om het behandelen van voetklachten, maar we zien minstens zo veel klachten die voortkomen uit een verkeerd functioneren van de voeten zoals bijvoorbeeld knieklachten.

Wat doet een podotherapeut?

Het eerste wat we doen is een uitgebreid onderzoek naar de oorzaken van de klachten. We kijken echt naar het hele lichaam in rust en in beweging. Er worden allerlei tests gedaan en er wordt een loopanalyse uitgevoerd. We gebruiken een highspeedcamera en een drukmeting. We kunnen zelfs een echo maken bij ernstige, lokale klachten. Daarna stellen we een behandelplan op dat we alleen of in samenwerking met andere disciplines gaan uitvoeren. We hebben als grote lokale partij namelijk een uitgebreid professioneel netwerk in de regio Apeldoorn. Zo hebben we bijvoorbeeld intensief contact met veel fysiotherapeuten en medisch pedicures. En we hebben een gezamenlijk spreekuur met orthopeden van het Gelre ziekenhuis op de FSG Campus.

Hoe behandelt een podotherapeut?

We kunnen echt veel doen om klachten te verhelpen. Of te voorkomen. Veel toegepaste behandelingen zijn ortheses voor het voorkomen en corrigeren van teenafwijkingen, vilttherapie voor het verlichten van pijn door drukplekken, nagel-beugels voor ingegroeide nagels, op maat gemaakte podotherapeutische zolen voor het corrigeren van standsafwijkingen van de voet, zowel voor in gewone schoenen als in sport-schoenen en veiligheidsschoenen, slippers op basis van podotherapeutische zolen, zodat je in de zomer toch lekker met blote voeten kan lopen, sloffen op basis van podotherapeutische zolen, zodat je voeten ook binnenshuis worden gecorrigeerd. En natuurlijk voorlichting en advies over schoenen, houding, oefeningen, en verzorging van de voeten.

Waarom zouden mensen juist naar jullie moeten gaan met klachten?

Omdat wij eerst kijken naar de mens met zijn ambities als geheel, en dan pas naar de klacht. We proberen een coach te zijn in het bewegen, in het goed functioneren van het bewegings-apparaat. Dit doen wij door goed te luisteren naar wat mensen willen en echt nodig hebben. En zoals eerder gezegd: we kunnen zelf veel aan, maar we werken graag samen met andere zorgdisciplines in ons grote netwerk in Apeldoorn om te zorgen voor de beste oplossing. Zodat alle thuiswerkers en -zitters lekker kunnen wandelen en hardlopen.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen