Gratis zonnebrandcrème en meer schaduwplekken tegen huidkanker

Foto: ©Canva

Er moeten meer schaduwplekken komen en op veel meer openbare plaatsen moet gratis zonnebrandcrème worden verstrekt.

Nationaal Actieplan Huidkanker

Dat staat in het Nationaal Actieplan Huidkanker van de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland, een samenwerking van onder andere de vereniging van dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties HUKAs en Stichting Melanoom om het aantal huidkankergevallen terug te dringen.

Veel huidkanker

Volgens de verenigingen en organisaties gaat het bij alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland in 52 procent van de gevallen om huidkanker, terwijl deze vorm van kanker meestal te voorkomen is. Het actieplan benadrukt dat maatregelen nodig zijn om met name kinderen te beschermen. Een verbrande huid op kinderleeftijd verdubbelt de kans om later huidkanker te krijgen. Ook buitensporters en buitenwerkers moeten zich veel beter beschermen tegen de zon. Daarom moeten in sportkantines, op horecaterrassen en op bouwplaatsen zonnebrandcrème worden aangeboden en meer schaduwplekken worden gecreëerd op en rond onder meer parken en speeltuinen. Ook zonnebankgebruikers lopen gevaar. De organisaties stellen dat mensen af moeten van het idee dat een door zon of zonnebank gebruinde huid gezond is.

Niet simpel

Over huidkanker wordt nog wel eens simpelweg gedacht als enkel het weghalen van een plekje, maar de gevolgen zijn vaak groter. Ongeveer een derde van de nieuwe patiënten ontwikkelt binnen vijf jaar opnieuw huidkanker, aldus de organisaties. De NVDV benadrukt dat naast preventie ook slimmere zorg nodig is om het tij te keren. Bijvoorbeeld door betere (digitale) samenwerking tussen patiënten, huisartsen en dermatologen, en inzet van andere nieuwe technieken. Of door het terugdringen van onnodige controlebezoeken voor patiënten met een laag risico op herhaling.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332.