Dodenherdenking 2021

Foto: ©Gemeente Apeldoorn

Vandaag, op 4 mei, herdenken wij alle burgers en militairen die in Nederland of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord in oorlogen en bij vredesoperaties, sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

Burgemeester Ton Heerts bij de dodenherdenking in Beekbergen

In gemeente Apeldoorn staan we op deze dag in het bijzonder stil bij de slachtoffers onder onze eigen bevolking.

Op 4 mei herdenken we onze slachtoffers.

Op 5 mei vieren we onze vrijheid.

Allebei – herdenken én vieren – zijn belangrijk om te blijven doen. Door te herdenken staan we stil bij wat echt belangrijk is in het leven:  veiligheid, vrijheid, verbondenheid. Alles wat nu zo vanzelfsprekend lijkt, maar het lang niet altijd en overal is.

Door te vieren voelen we de blijdschap om wat we hebben. Kunnen we de vrijheid en de verbondenheid echt ervaren. Samen met anderen.

Voor het tweede jaar op rij kunnen we de herdenking op 4 mei en de viering op 5 mei niet zo samen doen als we zouden willen. Dat is erg jammer. Zeker omdat we vorig jaar alle bijzondere festiviteiten rondom 75 jaar vrijheid moesten uitstellen.

Maar: laten we onze zegeningen tellen. Want ondanks dat de coronamaatregelen ook dit jaar het herdenken en vieren belemmeren, leven we in volle vrijheid. En ja, er gelden al langer dan een jaar regels die het leven minder vrij en minder leuk maken.

Maar regels als deze doen niets af aan het wezenlijke van onze vrijheid. Ze pakken niet daadwerkelijk onze vrijheid af. We kunnen nog steeds zeggen en schrijven wat we willen. We kunnen nog steeds demonstreren als we het ergens niet mee eens zijn. We kunnen naar een onafhankelijke rechter als we onrecht ervaren.

Maar wat we vooral ook kunnen, is ervoor kiezen elkaar te helpen.

Er worden nog steeds veel verhalen verteld over de Tweede Wereldoorlog. En de verhalen die de meeste indruk maken, zijn vaak de verhalen over hoe mensen elkaar hielpen. Verhalen over mededogen, solidariteit, onzelfzuchtigheid. Ook al was dat soms levensbedreigend. Dat zijn de waardes die ons als mens op de been houden en ons aan elkaar verbinden. Dat zijn de waardes die er ook nu nog het meeste toe doen.

Echte vrijheid betekent dat je mens kunt zijn, dat je onbedreigd kunt leven volgens je menselijke waarden.

Het is die vrijheid die we 76 jaar geleden terug kregen. Die vrijheid hebben we nog steeds en die neemt niemand ons meer af.

Meer nieuws

Voor meer nieuws kunt u Apeldoorn Nieuws toevoegen op uw social media kanalen. Ook kunt u lid worden van onze nieuwsbrief. En kunt u ons via push-meldingen op uw beeldscherm krijgen. Ook voor regionaal nieuws kunt u terecht bij de buren. Harderwijk Nieuws en Nunspeet Nieuws en Ermelo Nieuws. Adverteren kan natuurlijk ook! Adverteren op nieuwspagina op Facebook met meer dan 8500 volgers? Mail dan naar [email protected] of bel naar 06–36454332